Dadelwijn

Dadelwijn

  • voor 2 liter
  • Voorbereiding: 5 minuten | Staan: 6-12 maanden
  • Adam Elabd
  • Drankjes

Hier vind je het recept voor dadelwijn. Deze sterke, vol smakende zoete wijn doet aan port of zoete sherry denken. Drink hem na de maaltijd in kleine slokjes, gemengd met spuitwater of sterkedrank. Geef deze wijn de tijd. De sterke smaak die tijdens de fermentatie ontstaat, is misschien niet meteen aantrekkelijk maar wordt na 1-2 jaar rijpen evenwichtig en soepel.

Het recept komt uit het boek Fermenteren van Adam Elabd. Fermentatie is een proces waarbij bacteriën, schimmels en gisten gebruikt worden om een voedingsmiddel te maken. Het is een heel plezierige manier om iets te conserveren, geeft stevige en opwindende smaken en houdt je spijsvertering op orde.

In zijn boek deelt Adam Elabd al zijn kennis: van de theorie en verschillende fermentatietechnieken tot stap-voor-stapinstructies met foto’s voor meer dan 80 recepten waarmee je je eigen yoghurt, azijn, chutney, zuurdesembrood en ingelegde groente en fruit kunt maken. Inclusief een handig overzicht van alle benodigdheden en hoe je kunt checken of het fermentatieproces goed verloopt of misschien wel tot bederving heeft geleid.

  • Dit recept komt uit dit boek

    € 22.5

    Fermenteren

    Adam Elabd

    • Het meest complete handboek voor fermenteren
    • Van de theorie en fermentatietechnieken tot recepten om zelf mee aan de slag te gaan
    • Stap-voor-stapinstructies met foto’s voor meer dan 80 recepten voor je eigen yoghurt, azijn, chutney, zuurdesembrood en ingelegde groente en fruit

    Of koop nu via
    Boekenwereld.com

Ingrediënten dadelwijn

  • 1⁄4 tl champagnegist of 3 eetlepels ginger bug
  • 750 g ontpitte dadels
  • 2 l water

Verder nodig

  • 1 weckpot van 4 liter met een grote opening
  • 1 pot van 4 liter met een fermentatieslot

Bereidingswijze

  • Meng eventuele gist in een potje met 120 ml water op kamertemperatuur. Laat het 15 minuten staan.
  • Schep de dadels losjes in de pot met grote opening maar laat bovenin minstens 5 cm vrij.
  • Doe de geactiveerde gist of ginger bug in de pot en voeg zo veel water toe dat de dadels onderstaan. Bedek de opening van de pot met een doekje en zet het met een elastiekje vast.
  • Laat hem 2 weken in het donker op kamertemperatuur staan. Roer één keer per dag tot het vocht niet meer borrelt en de actieve fermentatie gestopt is.
  • Klaar de dadelwijn door hem te zeven en het vocht in een steriele pot met fermentatieslot te gieten.
  • Fermenteer 1 maand en bottel de wijn dan. Dadelwijn is al meteen drinkbaar maar wordt lekkerder na een rijping van minstens een jaar.

Zo ziet dit recept eruit in het boek

Bekijk meer pagina’s uit dit boek in het gratis inkijkexemplaar.

  • Dit recept komt uit dit boek

    € 22.5

    Fermenteren

    Adam Elabd

    • Het meest complete handboek voor fermenteren
    • Van de theorie en fermentatietechnieken tot recepten om zelf mee aan de slag te gaan
    • Stap-voor-stapinstructies met foto’s voor meer dan 80 recepten voor je eigen yoghurt, azijn, chutney, zuurdesembrood en ingelegde groente en fruit

    Of koop nu via
    Boekenwereld.com

Ook gezonder eten?

Op zoek naar de lekkerste recepten en betrouwbare informatie? Mis onze gratis nieuwsbrief dan niet en meld je nu aan!

Inkijkexemplaar van

€ 22.5

Dit recept komt uit dit boek

Fermenteren

Adam Elabd

  • Het meest complete handboek voor fermenteren
  • Van de theorie en fermentatietechnieken tot recepten om zelf mee aan de slag te gaan
  • Stap-voor-stapinstructies met foto’s voor meer dan 80 recepten voor je eigen yoghurt, azijn, chutney, zuurdesembrood en ingelegde groente en fruit