Zelfgemaakte jus van Jamie Oliver

Zelfgemaakte jus van Jamie Oliver

Het recept voor deze zelfgemaakte jus van Jamie Oliver komt uit Jamie Oliver’s kerstkookboek.

Over dit recept schrijft hij: “Goede jus heeft de kracht om een gerecht te veranderen of zelfs te redden. Doe het dit jaar eens radicaal anders: maak je jus dagen, of zelfs weken van tevoren, zodat je hem op de grote dag alleen op hoeft te warmen. Jus do it!”

  • Dit recept komt uit dit boek


    Jamie Oliver's Kerstkookboek

    Jamie Oliver

    • Tijdens het kerstfeest relaxed genieten van een heerlijk kerstmenu
    • Je inspiratiebron én hulplijn deze kerst
    • Vol heerlijke recepten voor de feestdagen, van echte kerstklassiekers met een Jamie-twist tot vegetarische hoofdgerechten en gezonde traktaties
    Je bestelt en rekent af bij: Boekenwereld


    • Boekenwereld.com: onze eigen boekwinkel
    • Veilig winkelen, bestellen en betalen
    • Laagste prijs op de nieuwste boeken
    • Regelmatig gratis e-books

    Thuiswinkel waarborg

    Onze veilige betaalmethoden:

    • Ideal
    • Mastercard
    • VISA
    • Bancontact
    • AfterPay

Ingrediënten

  • 2 uien
  • 2 wortels
  • 2 stengels bleekselderij
  • 2 plakjes gerookte, doorregen bacon of ontbijtspek
  • 2 verse laurierblaadjes
  • 2 takjes verse salie
  • 2 takjes verse rozemarijn
  • 2 stukjes steranijs
  • 10 kippenvleugels
  • olijfolie
  • naar keuze: 60 ml sherry of port
  • 4 el bloem
  • 2 el Cranberrysaus (zie recept in het boek of kant-en-klaar)

Verder nodig

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 180 °C/gasovenstand 4. Pel de uien, was de wortels en snijd ze met de bleekselderij en bacon in grove stukjes. Doe de groenten, laurierblaadjes, salie, rozemarijn en steranijs in een zware braadslede en strooi er de stukjes bacon over. Breek de kippenvleugels doormidden, geef er met een deegroller een paar flinke klappen op, zodat de smaak goed vrijkomt en leg ze in de slede. Sprenkel er olie over, kruid met zeezout en zwarte peper, hussel de boel goed door elkaar en zet de slede 1 uur in de oven tot alles zacht is.
  • Zet de slede op laag vuur op het fornuis, stamp alles met een pureestamper fijn en schraap de aanbaksels van de bodem los (hoe langer je de boel bakt, hoe donkerder de jus). Als je sherry of port gebruikt, is dit het moment; laat een paar minuten inkoken. Roer er geleidelijk aan de bloem door, giet er 2 liter kokend water bij en blijf 30 minuten regelmatig roeren, of tot de jus ingekookt en gebonden is.
  • Giet de jus wanneer hij de gewenste dikte heeft door een grove zeef in een kom en wrijf de vaste bestanddelen er met de achterkant van een lepel door. Proef, maak hem perfect op smaak af en laat tot kamertemperatuur afkoelen. Giet de jus in bakjes of diepvrieszakjes en bewaar ze in de koelkast of vriezer, klaar voor gebruik op de grote dag.
  • Haal de ingevroren jus uit de vriezer op het moment dat je kalkoen de oven in gaat. Leg de kalkoen wanneer hij klaar is op een bord, dek hem af met een dubbele laag aluminiumfolie en een theedoek en laat hem 2 uur rusten. Schep het meeste vet uit de slede in een potje en bewaar het in de koelkast voor een andere keer. Giet de ontdooide jus bij het braadvocht van de kalkoen in de slede, breng op het fornuis aan de kook en schraap het aanbaksel van de bodem los. Proef en roer er de Cranberrysaus door.
  • Giet de jus wanneer hij heet is door een grove zeef in een pan en houd hem op een plaatje warm tot je zover bent. Schep voor het serveren het vet van het oppervlak en giet er het vleessap van de kalkoen bij.

Zo ziet dit recept eruit in het boek

  • Dit recept komt uit dit boek


    Jamie Oliver's Kerstkookboek

    Jamie Oliver

    • Tijdens het kerstfeest relaxed genieten van een heerlijk kerstmenu
    • Je inspiratiebron én hulplijn deze kerst
    • Vol heerlijke recepten voor de feestdagen, van echte kerstklassiekers met een Jamie-twist tot vegetarische hoofdgerechten en gezonde traktaties
    Je bestelt en rekent af bij: Boekenwereld


    • Boekenwereld.com: onze eigen boekwinkel
    • Veilig winkelen, bestellen en betalen
    • Laagste prijs op de nieuwste boeken
    • Regelmatig gratis e-books

    Thuiswinkel waarborg

    Onze veilige betaalmethoden:

    • Ideal
    • Mastercard
    • VISA
    • Bancontact
    • AfterPay

Ook gezonder eten?

Op zoek naar de lekkerste recepten en betrouwbare informatie? Mis onze gratis nieuwsbrief dan niet en meld je nu aan!

Inkijkexemplaar van

Dit recept komt uit dit boek



Jamie Oliver's Kerstkookboek

Jamie Oliver

  • Tijdens het kerstfeest relaxed genieten van een heerlijk kerstmenu
  • Je inspiratiebron én hulplijn deze kerst
  • Vol heerlijke recepten voor de feestdagen, van echte kerstklassiekers met een Jamie-twist tot vegetarische hoofdgerechten en gezonde traktaties
34,99
Direct bestellen ➔
Je bestelt en rekent af bij: Boekenwereld
  • Boekenwereld.com: onze eigen boekwinkel
  • Veilig winkelen, bestellen en betalen
  • Laagste prijs op de nieuwste boeken
  • Regelmatig gratis e-books

Thuiswinkel waarborg

Onze veilige betaalmethoden:

  • Ideal
  • Mastercard
  • VISA
  • Bancontact
  • AfterPay