Slakjes van brood, avocado en komkommer

Slakjes van brood, avocado en komkommer

Het recept voor deze slakjes van brood, avocado en komkommer komt uit het boek Van kleine spruit tot toffe peer van Gees van Asperen (o.a. receptontwikkelaar, foodstylist, workshop- en foodconceptontwikkelaar).

Wil je meer recepten uit de categorie Notenvrij, Sojavrij, Suikervrij, Vegetarisch? >

Ingrediënten

  • 1 volkorenbrood (laat de bakker het brood over de lengte snijden)
  • 2 eetrijpe avocado’s
  • 120 g verse roomkaas
  • 2 bakjes tuinkers (of broccocress)
  • 12 snackkomkommers

Verder nodig

  • plasticfolie

Bereidingswijze

  • Begin met de slakkenhuisjes. Snijd de korstjes van vier lange sneden brood. Halveer de avocado’s, verwijder de pit en lepel het vruchtvlees eruit. Prak of pureer het avocadovruchtvlees. Beleg elke snee brood met 30 g roomkaas, een kwart van het avocadomengsel en een half bakje tuinkers. Zorg er voor dat je aan het einde van de snee een stukje overhoudt dat alleen belegd is met roomkaas. Rol het brood strak op en plak het rolletje aan het einde vast met de roomkaas. Wikkel het brood stevig in plasticfolie en leg tot gebruik in de koelkast. Doe hetzelfde met de andere drie sneetjes brood.
  • Snijd voor de slakjes een dun stukje van de onderkant van de snackkomkommer, zodat hij stevig blijft liggen. Snijd het steeltje voorzichtig doormidden, zodat je de voelsprietjes krijgt. Snijd een klein stukje uit de ‘rug’ van de slak, zodat zijn ‘huisje’ er goed op blijft liggen. Haal de broodrolletjes uit de koelkast en verwijder de plasticfolie. Snijd de zijkanten weg en snijd de rest van de broodrol in drieën. Zet op elk ‘slakje’ een ‘huisje’ en serveer met wat losse blaadjes tuinkers.

Tip

  • VARIATIE Met vier belegde rolletjes rondom een snackpaprika (hartig) of grote aardbei (zoet) heb je in een handomdraai een prachtige vlinder op je bord. Rol voor een extra mooi effect bij de hartige variant een reepje bleekselderij of bij de zoete variant een rijtje frambozen mee.
  • NO WASTE Maak van de overgebleven broodkorstjes paneermeel of croutons. Snijd ze in dobbelsteentjes en leg ze in een oven van ca. 100 °C te drogen. Als je croutons wilt maken, besprenkel ze dan nog met een klein beetje olijfolie of knoflookolie (zie recept in het boek). Zijn ze helemaal hard geworden dan zijn de croutons klaar. Voor paneermeel maal je ze met behulp van een vijzel of hakmolentje fijn. Bewaar in een luchtdichte doos. Deze variant bevat veel minder zout dan kant-en-klaar paneermeel.
  • BABYHAPJE Geef je baby eerst een apart hapje van gepureerde of geprakte avocado. Laat je baby in een later stadium sabbelen op een overgebleven broodkorstje of geef, als hij al gewend is aan wat stukjes brood met beleg, een in vieren gesneden broodrolletje.

Zo ziet dit recept eruit in het boek

Ook gezonder eten?

Op zoek naar de lekkerste recepten en betrouwbare informatie? Mis onze gratis nieuwsbrief dan niet en meld je nu aan!

Inkijkexemplaar van

€ 20.99
  • Leer samen met je kinderen hoe leuk, gezond én lekker groente en fruit zijn, voor zowel de lichamelijke als geestelijke groei
  • Vrolijk kook-, kijk-, leer- en doeboek voor papa’s en mama’s (in spe)
  • Ideaal voor drukke ouders: elk recept is gemaakt voor het hele gezin, inclusief baby