Gezond aan tafel logo
In beweging naar een gezondere leefstijl
Rode kool met bacon en rozemarijn van Jamie Oliver

Rode kool met bacon en rozemarijn van Jamie Oliver

2.8 / 5. 5

Ingrediënten rode kool met bacon en rozemarijn

  • 1 (1 kg) rodekool
  • 4 plakken gerookte doorregen bacon of ontbijtspek
  • olijfolie
  • 2 handappels
  • 2 takjes verse rozemarijn
  • 1 volle tl venkelzaad
  • 100 g gedroogde pruimen
  • 1 clementine of mandarijn
  • 6 el balsamicoazijn

Verder nodig

  • Braadpan

Bereidingswijze rode kool recept

  • Verwijder de buitenste bladeren en de harde onderkant van de kool, snijd hem in parten en vervolgens in smalle reepjes en zet opzij. Snijd de bacon in smalle reepjes en doe ze met 1 eetlepel olie in een grote braadpan op matig vuur tot ze lekker krokant zijn. Schil intussen de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in blokjes.
  • Ris zodra de reepjes bacon krokant zijn de rozemarijnnaaldjes in de pan, roer 1 minuut en schep de naaldjes en reepjes vlees met een schuimspaan op een bord, zodat alleen het vet in de pan achterblijft. Doe het venkelzaad en de blokjes appel in de pan, verwijder de pitten uit de pruimen en doe ze er in stukjes bij. Blijf 2 minuten roeren en doe er dan de geraspte schil en het sap van de clementine bij. Voeg de azijn, rode kool en een snufje zeezout en zwarte peper toe, leg een deksel schuin op de pan en laat de kool, terwijl je elke 5 minuten roert, 20-25 minuten koken, of tot alles heerlijk zacht is. Strooi er vlak voor het serveren de krokante stukjes bacon en rozemarijnnaaldjes over.

Tip

Maak dit rode kool recept een dag van tevoren en warm het in de pan op – het is net zo lekker, maar ik zou de bacon en rozemarijn er dan meteen doorroeren in plaats van ze er als garnering op te strooien.

Wil je meer recepten uit de categorie Glutenvrij, Koemelkvrij, Lactosevrij, Notenvrij, Sojavrij, Suikervrij, Tarwevrij?

Dit rode kool recept met bacon en rozemarijn van Jamie Oliver komt uit Jamie Oliver’s kerstkookboek.

Over dit recept schrijft hij: “Dit is een zalige, klassieke bereidingswijze van een van de goedkoopste groenten die er zijn – rodekool. Het is heerlijk om warm te eten, maar eventuele restjes zijn koud ook erg lekker als een soort salade bij vleeswaren en kaas.”

Inkijkexemplaar van