Great balls of fire: gehaktballen met kriekensaus

Great balls of fire: gehaktballen met kriekensaus

  • 4
  • voorbereiding 1 uur, bereiding 1 uur en 15 minuten
  • Jord Althuizen
  • Bijgerecht
  • BBQ

Het recept voor deze great balls of fire (gehaktballen met kriekensaus) komt uit Smokey Goodness Lowlands BBQ van Jord Althuizen. Deze keer met de Lage Landen als inspiratiebron. Bigger, better en geheel in onze eigen backyard!

Over het recept in het boek: ‘Gehaktballen met kersen? Serieus? We stonden elkaar wel een beetje vreemd aan te kijken hier in de Smokey-keuken toen we ontdekten dat dit een Vlaamse classic is. Okay, die is dan op basis van zure krieken, oftewel kersen met een beduidend zuurder karakter dan we vaak eten en dus beter passend in een hartig gerecht, maar die zijn wat lastig te krijgen. En dus hebben we onszelf de culinaire vrijheid gegund om er een flinke draai aan te geven. Deze semi-zoete bbq-variant gaat jou net zo aangenaam verrassen, zeker en vast.’

  • Dit recept komt uit dit boek


    Smokey Goodness Lowlands BBQ

    Jord Althuizen

    • Bigger, better en geheel in onze eigen backyard
    • Een vurige ontdekkingsreis langs de allerbeste kreeft, world-famous lamsvlees en award-winning rundvlees van eigen bodem
    • Met alle basisinfo over barbecueën en een overzicht van de beste BBQ-restaurants, BBQ-shops & butchers
    Je bestelt en rekent af bij: Boekenwereld


    • Boekenwereld.com: onze eigen boekwinkel
    • Veilig winkelen, bestellen en betalen
    • Laagste prijs op de nieuwste boeken
    • Regelmatig gratis e-books

    Thuiswinkel waarborg

    Onze veilige betaalmethoden:

    • Ideal
    • Mastercard
    • VISA
    • Bancontact
    • AfterPay

Wil je meer recepten uit de categorie Koemelkvrij, Lactosevrij, Notenvrij, Sojavrij, Suikervrij? >

Ingrediënten

  • 250 g rundergehakt
  • 250 g varkensgehakt
  • 75 g panko
  • 2 eieren
  • 25 g robuuste BBQ-saus, bijv. Smokey’s Bold & Beefy
  • 12 plakken ontbijtspek
  • KRIEKENSAUS
  • ½ ui, fijngesnipperd
  • 3 takjes tijm, blaadjes fijngehakt
  • 1 takje rozemarijn, naaldjes fijngehakt
  • 1 pot kersen op sap (circa 600 g, uitlekgewicht circa 300 g)
  • 300 ml BBQ-saus, bijv. Smokey’s Finest
  • 2 el wittewijnazijn

Verder nodig

  • BBQ met deksel voor indirect grillen
  • 1 handje rookhoutsnippers, geweekt in water
  • kernthermometer

Bereidingswijze

  • Meng voor de gehaktballen alle ingrediënten behalve het ontbijtspek en kneed tot een samenhangend geheel. Verdeel het gehakt in vier porties en draai hier ballen van. Omwikkel elke bal met drie plakken ontbijtspek en zet minimaal 1 uur in de koelkast.
  • Bereid een BBQ voor op indirect grillen en verhit deze tot een temperatuur van 160 °C is bereikt.
  • Leg de uitgelekte rookhoutsnippers op de gloeiende kolen en leg de gehaktballen op het rooster. Sluit de deksel en rook de gehaktballen circa 1 uur en 15 minuten, tot ze een kerntemperatuur hebben bereikt van 70 °C.
  • Zet ondertussen de ui met de tijm en rozemarijn op in het sap van de kersen en kook dit in tot bijna al het vocht is verdampt. Voeg de BBQ-saus en kersen toe en breng op smaak met de wittewijnazijn. Serveer de saus bij de ballen.
  • Dit recept komt uit dit boek


    Smokey Goodness Lowlands BBQ

    Jord Althuizen

    • Bigger, better en geheel in onze eigen backyard
    • Een vurige ontdekkingsreis langs de allerbeste kreeft, world-famous lamsvlees en award-winning rundvlees van eigen bodem
    • Met alle basisinfo over barbecueën en een overzicht van de beste BBQ-restaurants, BBQ-shops & butchers
    Je bestelt en rekent af bij: Boekenwereld


    • Boekenwereld.com: onze eigen boekwinkel
    • Veilig winkelen, bestellen en betalen
    • Laagste prijs op de nieuwste boeken
    • Regelmatig gratis e-books

    Thuiswinkel waarborg

    Onze veilige betaalmethoden:

    • Ideal
    • Mastercard
    • VISA
    • Bancontact
    • AfterPay

Ook gezonder eten?

Op zoek naar de lekkerste recepten en betrouwbare informatie? Mis onze gratis nieuwsbrief dan niet en meld je nu aan!

Inkijkexemplaar van

Dit recept komt uit dit boek



Smokey Goodness Lowlands BBQ

Jord Althuizen

  • Bigger, better en geheel in onze eigen backyard
  • Een vurige ontdekkingsreis langs de allerbeste kreeft, world-famous lamsvlees en award-winning rundvlees van eigen bodem
  • Met alle basisinfo over barbecueën en een overzicht van de beste BBQ-restaurants, BBQ-shops & butchers
29,99
Direct bestellen ➔
Je bestelt en rekent af bij: Boekenwereld
  • Boekenwereld.com: onze eigen boekwinkel
  • Veilig winkelen, bestellen en betalen
  • Laagste prijs op de nieuwste boeken
  • Regelmatig gratis e-books

Thuiswinkel waarborg

Onze veilige betaalmethoden:

  • Ideal
  • Mastercard
  • VISA
  • Bancontact
  • AfterPay