Meiknolletjes met piccalilly en maanzaad
Ingredienten voor 4 personen
- 8 meiknolletjes met loof
- PICCALLILYMAYONAISE
- 1 el citroensap
- 10 g dijonmosterd
- 30 g gepasteuriseerde eidooier
- 10 g rietsuiker
- 25 g ketchup
- 30 g piccalilly
- 5 druppels tabasco
- 200 ml druivenpitolie
- CRUMBLE VAN MAANZAAD
- 500 ml olie
- 50 g Canadese wilde rijst
- 75 g cassavekroepoek
- 1 zakje sushiazijnpoeder (toko)
- 50 g maanzaad
Zo maak je het
- Verwijder de vieze blaadjes van de meiknolletjes, snijd het kontje eraf en was ze in ijswater zodat ze extra knapperig worden.
- Meng voor de piccalillymayonaise alle ingrediënten behalve de druivenpitolie in een keukenmachine of met de staafmixer en voeg de olie druppelsgewijs toe.
- Verhit de olie in een hoge steelpan tot ongeveer 200 °C. Het is belangrijk dat de pan hoog is, want de rijst zwelt op zodra hij in de hete olie valt. Doe de rijst in een diepe zeef en laat hem voorzichtig in de olie zakken. Breng hem meteen omhoog zodra hij gepoft is en laat hem afkoelen op kamertemperatuur om te voorkomen dat hij in de keukenmachine gaat plakken. Maal de afgekoelde rijst samen met de kroepoek en het azijnpoeder kort in de keukenmachine. Meng tot slot het maanzaad erdoor.
- Dip de meiknolletjes in de piccalilly en strooi de crumble erover.
Kijk voor meer recepten op www.gezondaantafel.nl
Wil je meer recepten uit de categorie Koemelkvrij | Lactosevrij | Notenvrij | Sojavrij | Vegetarisch?
Dit recept voor meiknolletjes met piccalilly en maanzaad komt uit het kookboek Restaurant De Kas van chefs Jos Timmer en Wim de Beer.
Over dit recept in het boek: “Piccalilly kun je natuurlijk zelf maken, maar wij gebruiken altijd de mosterdpiccalilly van De Leeuw Zuurwaren in Amsterdam. Speciaal voor ons past Fred het recept een beetje aan, maar hij wil het niet prijsgeven. We gaan er hopelijk nog een keer achter komen wat het geheim is, maar tot die tijd blijven we langsgaan in zijn winkel in de Rivierenbuurt, waar nog steeds uniek Jiddisch zuur wordt gemaakt. De mosterdpiccalilly is lekker met alle soorten groenten – radijs en bospeen zijn ook aanraders –, maar wij gebruiken graag meiknolletjes. Hieronder staat een ander lekker recept van een soort mayonaise met piccalilly, die we ook graag gebruiken.
In het restaurant poffen we al onze granen zelf, maar er zijn ook veel gepofte varianten verkrijgbaar in de winkel. Iets minder lekker, maar wel veiliger, mocht je je niet zo prettig voelen bij hete olie in de keuken.”