Arancini
Ingredienten voor 8-10 balletjes personen
- Risotto
- 1 el olijfolie, om in te bakken
- 1 ui, gepeld, fijngesnipperd
- 2 tenen knoflook, gepeld, geperst
- 125 g kastanjechampignons
- 50 g prei
- 150 g risottorijst
- 400-500 ml groentebouillon
- 1 tl gladde mosterd
- 1 el tamari
- 2 tl kurkumapoeder
- Snuf versgemalen peper
- Snuf zeezout
- 50 g bloem
- Paneerlaag
- 50 g kikkererwtenmeel
- 1 el fijngehakte korianderblaadjes
- 50 ml water
- 75 g paneermeel
- Yoghurtdip
- 6 el plantaardige yoghurt
- 2 el 2 el olijfolie
- Sap van ½ citroen
- 2 el fijngehakte bieslook
Verder nodig
- knoflookpers
- ovenschaal
- frituurpan met plantaardige olie
- keukenpapier
Zo maak je het
- Verhit voor de risotto de olijfolie in een diepe pan.
- Fruit de ui en knoflook samen in de pan tot ze glazig zijn.
- Snijd de kastanjechampignons in plakjes en de prei in dunne ringen. Voeg ze toe aan het ui-knoflookmengsel en bak ze 3 minuten mee.
- Doe de risottorijst erbij en bak al roerend 3 minuten mee tot de korrels glazig zijn.
- Schenk een kopje bouillon bij de rijst en roer tot die is opgenomen. Herhaal dit tot de risottorijst gaar is en wacht tussen elk kopje tot de bouillon is opgenomen – dit duurt ongeveer 20 minuten.
- Roer de mosterd, tamari en het kurkumapoeder door de risotto en breng op smaak met peper en zout. Voeg dan de bloem toe en roer die er goed door.
- Schep het risottomengsel in een ovenschaal en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Zet dan 2 uur in de koelkast om op te stijven.
- Meng voor de dip de yoghurt met olijfolie en citroensap. Bestrooi met het bieslook en zet in de koelkast.
- Verhit de plantaardige olie in de frituurpan tot 175 °C.
- Meng het kikkererwtenmeel met de koriander en het water in een diep bord tot een glad beslag. Doe het paneermeel in een ander diep bord.
- Verdeel het risottomengsel in 8-10 gelijke balletjes. Rol ze door het kikkererwtenbeslag en dan door het paneermeel tot ze er rondom mee bedekt zijn.
- Frituur de rijstballetjes in ongeveer 3 minuten rondom goudbruin in de hete frituurolie. Laat ze uitlekken.
Kijk voor meer recepten op www.gezondaantafel.nl
Wil je meer recepten uit de categorie Glutenvrij | Koemelkvrij | Lactosevrij | Notenvrij | Sojavrij | Suikervrij | Tarwevrij | Veganistisch | Vegetarisch?
Het recept voor deze arancini komt uit het kookboek Easy Vegan Feelgood van Living the Green Life.