Maanzaad-citroenyoghurtcake

Maanzaad-citroenyoghurtcake - Gezond aan tafel - recept

Ingredienten voor 1 persoon

  • Gekonfijte citroenen
  • 1 biologische citroen, in dunne schijven
  • 100 g suiker
  • Cake
  • 150 g plantaardige bakboter van goede kwaliteit
  • 150 g lichtbruine kristalsuiker
  • 1 zakje (bourbon)vanillesuiker van 8 g
  • 25 g custardpoeder
  • Geraspte schil en sap van 1 biologische citroen
  • 400 g soja- of kokosyoghurt
  • 375 g bloem
  • 1 zakje bakpoeder van 16 g
  • 75 g maanzaad
  • Glazuur
  • Een beetje citroensap
  • 150 g poedersuiker

Verder nodig

  • staande tafelmixer of elektrische handmixer
  • cakeblik van ca. 25 cm lang

Zo maak je het

  1. Doe voor de gekonfijte citroenen de citroenschijven samen met de suiker in een koekenpan of hapjespan. Laat de suiker helemaal smelten. Zet het vuur niet te hoog en schep de schijven af en toe voorzichtig om. Als het wit van de citroenschijven doorzichtig wordt en de suikersiroop steeds meer gaat schuimen, zijn ze klaar. Ze worden wat stroperiger naarmate je ze langer inkookt. Zorg dat je de siroop niet te ver inkookt, want dan gaat hij karamelliseren. Leg de schijven op een stuk bakpapier om af te koelen.
  2. Verwarm de oven voor op 170 °C. Bekleed een cakevorm met bakpapier of vet hem goed in met wat plantaardige bakboter.
  3. Klop de boter, suiker en vanillesuiker luchtig met een elektrische handmixer of staande tafelmixer. Voeg het custardpoeder, de citroenrasp en het citroensap toe en klop even door. Voeg vervolgens de yoghurt schep voor schep toe terwijl je blijft kloppen. Doe de bloem, het bakpoeder en maanzaad erbij en spatel alles door elkaar. Doe het beslag in de cakevorm en bak het in ca. 40 minuten gaar. Test of een satéprikker die je in het midden van de cake steekt er schoon uit komt. Zo niet, dan verleng je de baktijd met een paar minuten.
  4. Meng voor het glazuur het citroensap letterlijk druppel voor druppel door de poedersuiker, het is al snel te veel. Je wilt een mooi dik, net vloeibaar glazuur. Giet het glazuur over de iets afgekoelde cake (die nog best een beetje warm mag zijn) en leg de gekonfijte-citroenschijven erop.

Kijk voor meer recepten op www.gezondaantafel.nl

Wil je meer recepten uit de categorie Veganistisch | Vegetarisch?

Het recept voor deze maanzaad-citroenyoghurtcake komt uit het kookboek Taart ende Koeck van Maartje Borst, eigenaar van de vegan lunchspot Koffie ende Koeck in Amsterdam. Taart ende Koeck is een inspirerend bakboek met heerlijke recepten voor 100% vegan taarten, cakes en koekjes met simpele, slimme en natuurlijke ingrediënten.

Over dit recept in het boek: “Deze cake is perfect om te maken als je visite krijgt en geen zin hebt om een ingewikkeld baksel te maken, maar wel iets speciaals uit de oven wilt toveren. Door de yoghurt krijgt de cake een aangename textuur en frisse smaak. Maanzaad en citroen hebben zich al als gouden combinatie bewezen en maken dat nog eens waar in deze cake. Maak hem extra mooi door hem op te leuken met wat gekonfijte citroenschijven. Die maak je zelf heel makkelijk en snel in een koekenpan.”

Het recept is gebaseerd op dit boek
Taart ende Koeck