Tulband met cranberry’s

Ingredienten voor 1 persoon

  • 350 g tarwebloem
  • 150 g suiker
  • 1 zakje (bourbon)vanillesuiker van 8 g
  • 1 zakje bakpoeder van 16 g
  • 1 tl zout
  • Geraspte schil + sap van 1 biologische citroen
  • 100 ml olie
  • 250 ml kokosmelk (een vloeibare, liefst wat minder vette variant)
  • 4 el uitgelekte boerenjongens + 4 el van het boerenjongensvocht
  • 170 g goed uitgezochte en gewassen verse cranberry’s
  • 1 bakje van 100 g sukade of gekonfijte citroen- of sinaasappelsnippers (verkrijgbaar bij de notenwinkel)
  • 100 g poedersuiker

Verder nodig

  • Tulbandvorm

Zo maak je het

  1. Verwarm de oven voor op 170 °C. Vet een tulbandvorm in met wat plantaardige boter of olie en bestuif hem met bloem.
  2. Meng in een kom de bloem, suiker, vanillesuiker, het bakpoeder, zout en de geraspte citroenschil.
  3. Meng in een grote maatbeker de olie met de kokosmelk en het boerenjongensvocht.
  4. Spatel het natte door het droge mengsel tot net gemengd; bewerk niet langer dan nodig is.
  5. Spatel de boerenjongens, cranberry’s en fruitsnippers door het beslag, doe over in de tulbandvorm en zet ca. 45 minuten in de oven.
  6. Test of een satéprikker die je in het midden van de tulband steekt er schoon uit komt.
  7. Zo niet, dan verleng je de baktijd met 10 minuten. Haal de tulband uit de oven als hij gaar is en laat hem in 10 minuten een beetje afkoelen.
  8. Stort hem vervolgens op een bord. Meng de poedersuiker met wat druppels citroensap (doe er niet te veel sap in één keer bij!) tot een dik glazuur.
  9. Giet dit over de nog lauwwarme tulband en laat voor het aansnijden verder afkoelen en opdrogen.

Kijk voor meer recepten op www.gezondaantafel.nl

Tip

Dit is zo’n lekkere kerstachtige traktatie, echt een aanrader om eens te maken! Het idee voor dit recept komt van een vriendin van mijn moeder. Zorg dat je de cranberry’s goed inspecteert; er zitten soms papperige bessen tussen die al een beetje aan het gisten zijn, die wil je niet tegenkomen in je tulband.

Tip: gebruik voor een glutenvrije versie in plaats van 350 g tarwebloem, 150 g maismeel (geen polenta), 200 g rijstmeel en ½ theelepel xanthaangom. Maismeel geeft de tulband een lekkere, romige smaak maar een wat korreligere structuur. Voeg dan wel 50 ml extra kokosmelk toe.

Wil je meer recepten uit de categorie Vegetarisch?

Maartje Borst, auteur van bestseller Taart ende Koeck geeft in het kookboek Very Merry Vegan December heerlijke recepten voor Kerst, Sinterklaas en Oud en Nieuw.

Van borrelplanken tot baksels, van oliebollen of speculaas tot een vegan ‘garnalencocktail’ en van chique ravioli’s tot een mooi gebraad. Met dit boek kun je 60x uitpakken tijdens Sint, Kerst en Oud & Nieuw en dat alles 100% plantaardig!

Very Merry Vegan December bevat de lekkerste recepten uit Maartje’s eerdere boeken Elke dag Feest, Taart ende Koeck, Man.Eat.Plant (i.s.m. Lisette Kreischer) en Family.Eat.Plant (i.s.m. Lisette Kreischer), en is het kerstkook- en bakboek om te geven of zelf te gebruiken.

Credits beeldmateriaal: Lisette Kreischer


Wil je regelmatig gratis gezonde recepten in je inbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Het recept is gebaseerd op dit boek
Very Merry Vegan December