Taco’s met gebakken tempékruimels, avocadosaus en frisse koolsla
Ingredienten voor 4 personen
- Voor de koolsla
- 100 g witte kool
- 100 g rode kool
- 25 ml wittewijnazijn
- 15 g koriander of peterselie, fijngesneden
- Zout en peper
- Voor de tempékruimels
- 450 g tempé
- 2 el milde olijfolie
- 1 tl gerookte-paprikapoeder
- 2 el sojasaus
- 1 el limoensap
- Voor de avocadosaus
- 2 rijpe avocado’s
- 75 g kokosyoghurt
- 2 teentjes knoflook, geraspt
- Sap van 1 limoen
- 1 handje vers koriander + extra ter garnering
- Zout en peper
- Voor de taco’s
- 12 minitortilla’s
Verder nodig
- optioneel: mandoline keukenmachine
Zo maak je het
- Schaaf voor de koolsla de witte en rode kool met een mandoline of snijd ze fijn met een scherp mes.
- Doe de kool in een grote kom en voeg de wittewijnazijn, koriander of peterselie en zout en peper naar smaak toe. Kneed de kool stevig met je handen om de smaken te laten intrekken en de textuur zachter te maken. Dek af en zet apart.
- Verkruimel de tempé met je handen in een kom. Zet een groot bord met een vel keukenpapier klaar.
- Verhit een grote koekenpan op middelhoog tot hoog vuur. Voeg de olijfolie toe en wacht tot de olie goed heet is.
- Voeg de tempékruimels en gerookte-paprikapoeder toe bak 2-3 minuten, zonder te roeren, zodat de onderkant bruin wordt.
- Roer daarna voorzichtig door en blijf elke 1-2 minuten roeren tot alle stukjes goudbruin en krokant zijn. Dit duurt nog ongeveer 7 minuten.
- Laat de tempékruimels uitlekken op het bord met keukenpapier. Doe ze daarna in een mengkom en meng de tempé met de sojasaus en het limoensap.
- Halveer voor de avocadosaus de avocado’s en schep het vruchtvlees in de keukenmachine. Voeg de kokosyoghurt, knoflook, het limoensap, de koriander en zout en peper naar smaak toe.
- Mix alles tot een gladde saus. Proef en voeg eventueel extra limoensap, zout of peper toe.
- Verhit voor de taco’s een droge koekenpan op middelhoog vuur. Leg een tortilla in de pan en bak deze 20-30 seconden aan elke kant, totdat ze warm is en lichte bruine vlekken krijgt.
- Herhaal dit met de overige tortilla’s. Houd ze warm door ze op een bord onder een schone theedoek te leggen.
- 8. Bestrijk elke tortilla met een lepel avocadosaus. Verdeel de krokante tempékruimels over de saus en top af met de frisse koolsla. Garneer eventueel met extra koriander en serveer direct.
Kijk voor meer recepten op www.gezondaantafel.nl
Tip
Partytime! Zet alle ingrediënten in schaaltjes op tafel en laat iedereen zelf zijn taco’s samenstellen. Perfect voor een gezellig etentje met vrienden of familie!
Wil je meer recepten uit de categorie Veganistisch | Vegetarisch?
In Lenna’s Plantbased Kitchen deelt Lenna Omrani haar favoriete recepten – eiwitrijk, voedzaam en kleurrijk, de perfecte basis voor iedereen die gezond wil eten en genoeg energie wil hebben. Van ontbijt tot diner, met handige tips en inspirerende weekmenu’s sta je zorgeloos in de keuken. Dit worden jouw nieuwe go-to-recepten voor elke dag!
De auteur schrijft over dit recept: “Tempé verkruimelen en bakken in de oven of airfryer is een gamechanger! Het maakt hem supersmaakvol en crunchy en perfect om deze heerlijke taco’s mee te vullen. Maak het af met een frissa koolsla en… buen provecho!”
Download hier ons gratis 4 weken-menu voor nog meer gezonde recepten! ➔