Dhal met Bloemkool en Rode Linzen
Ingredienten voor 4 personen
- 2 tl kokosolie
- 1 ui, grof gehakt
- 2 wortels, geschrapt en gehakt
- 2 tenen knoflook, geperst
- 2 tl currypoeder
- 1 tl gerookte-paprikapoeder
- 1 tl mosterdzaad
- 200 g rode splitlinzen
- Handvol gedroogde abrikozen (ca. 6), gehakt
- 1 blik van 400 ml kokosmelk
- 3 el kokosmelk of amandelmelk (uit een pak)
- 1 bloemkool, in roosjes
- olijfolie
- Handvol babyspinazie (optioneel)
- zout
- peper
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 240 °C (heteluchtoven 220 °C).
- Verhit de kokosolie in een grote steelpan op middelhoog vuur. Voeg de ui, wortels, knoflook en een snuf zout toe en bak alles circa 15 minuten tot het zacht is.
- Voeg het curry- en paprikapoeder en het mosterdzaad toe en bak alles nog 5 minuten. Doe de linzen en abrikozen erbij. Meng goed en schenk de kokosmelk uit het blik erbij; roer alles goed door om te voorkomen dat het aanbrandt. Voeg zo nodig steeds scheutjes kokos- of amandelmelk uit een pakje toe tot de linzen na 30-35 minuten gaar zijn en de dhal een dikke en beetje plakkerige consistentie heeft.
- Rooster terwijl de dhal op staat de bloemkool. Leg de roosjes gemengd met een scheutje olijfolie en wat zout en peper op een bakplaat en rooster ze 8 minuten. Haal ze uit de oven en voeg de bloemkool toe aan de linzen. Verhit alles nog 5-10 minuten; de bloemkool moet gaar zijn maar nog wel een beetje bite hebben.
- Voeg tot slot de spinazie toe, als je die gebruikt, en laat de blaadjes slinken voordat je de dhal serveert.
Kijk voor meer recepten op www.gezondaantafel.nl
Tip
Deze dhal is ook lekker met een theelepel gemalen kardemom en een halve theelepel kruidnagel als je van die smaken houdt. Voor een lekkere crunch kun je er ook een handvol geroosterde amandelen over strooien.
Wil je meer recepten uit de categorie Glutenvrij | Koemelkvrij | Lactosevrij | Notenvrij | Sojavrij | Suikervrij | Tarwevrij | Veganistisch | Vegetarisch?
Het recept voor deze dhal met bloemkool en rode linzen komt uit het Het plantaardige kookboek van Deliciously Ella.
Ella schrijft erover in haar boek: “Deze dhal is al jaren een van mijn basisgerechten. Iedereen vindt hem lekker en ik kan hem dan ook echt aanraden. Hij is lekker romig en de mix van specerijen zorgt voor een enorm volle smaak. De abrikozen voegen iets zoets en ongewoons toe.”
Wil je wekelijks gratis gezonde recepten in je inbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief: