Croque Madame: Tosti met een Twist
Ingredienten voor Voor 4 stuks personen
- 320 g zure room
- 200 g Zwitserse kaas, zoals gruyère, geraspt
- 8 sneetjes licht roggebrood
- 300 g gerookte ham, in plakken, gescheurd
- 1 tl olijfolie
- 4 eieren
- 100 g gemengde slablaadjes, voor erbij
Zo maak je het
- Verwarm de ovengrill op de hoogste stand. Bekleed een bakplaat met licht ingevet bakpapier.
- Meng de zure room en de helft van de kaas in een kom. Voeg zout en peper toe.
- Leg vier sneetjes brood op de voorbereide bakplaat. Spreid een derde van het roommengsel erover uit en leg de ham erop.
- Spreid de helft van het resterende roommengsel over de andere 4 sneetjes brood uit en leg ze met de room naar beneden op de ham.
- Spreid de rest van het roommengsel over de bovenkant van de bovenste sneetjes uit en strooi de rest van de kaas erover.
- Leg de sandwiches 7 minuten of tot de kaas goudbruin is onder de grill.
- Verhit intussen de olijfolie in een grote antiaanbakkoekenpan op halfhoog tot hoog vuur.
- Breek de eieren in de pan en bak ze 5 minuten of tot het eiwit is gestold en de eidooiers zijn gebakken zoals je ze lekker vindt.
- Leg op elke croque madame een ei en bestrooi ze met zout en peper. Serveer met de gemengde slablaadjes.
Kijk voor meer recepten op www.gezondaantafel.nl
Tip
Alternatief: Gebruik voor deze Croque Madame op z’n Italiaans rauwe Italiaanse ham in plaats van de gerookte ham en voeg bij stap 3 wat plakken tomaat en basilicumblaadjes toe.
Voor fans van een lekkere snack, zoals deze Croque Madame: maak van tosti’s een avontuur met Keukenhelden – Tosti’s & meer!
Overal ter wereld worden er door mensen thuis en in cafés klassieke tosti’s gegeten als ontbijt, lunch, diner en zelfs dessert. Vaak met ham en kaas belegd, soms met een plak tomaat of met wat pesto erbij, maar je kunt veel meer met tosti’s doen. Dit kookboek staat vol met spannende nieuwe recepten voor tosti’s, zoals kikkererwtentosti’s op z’n Indiaas tot tosti’s met kip & zuurkool, of de meer klassieke tosti’s met een twist zoals een Croque Madame, en zelfs een paar heerlijke zoete opties, zoals tosti’s met peer & frambozen. Inclusief vegetarische, glutenvrije en lactosevrije opties.
Credits beeldmateriaal: John Paul Urizar
Meer tosti-recepten met een twist:
- Tosti’s met stoofperen en frambozen van Keukenhelden
- Aubergine-tosti van Yvonne Lemmers
- Tuna melt met ketchup van Bart van Olphen