Babka met pesto en zongedroogde tomaten

Ingredienten voor 8 personen

  • 450 g bloem van harde tarwe plus iets extra
  • 1 el fijne kristalsuiker
  • 1 tl zout
  • 7 g gedroogde gist uit een zakje
  • 50 ml extra vergine olijfolie plus iets extra
  • 1 ei
  • 200 ml lauw water
  • 150 g zongedroogde tomaten, in dikke plakken
  • 2 el melk
  • Voor de pesto
  • Grote bos basilicum
  • 1 teen knoflook
  • 60 g pijnboompitten
  • 100 ml extra vergine olijfolie
  • 50 g geraspte parmezaan, plus extra voor het opdienen
  • Rasp en sap van 1 citroen
  • Zeezout en zwarte peper

Zo maak je het

  1. Wrijf het basilicum, knoflook en pijnboompitten in een vijzel tot een grove pesto. Voeg al roerend beetje bij beetje de olijfolie toe. Roer er parmezaan, citroenrasp en -sap, peper en zout door en zet opzij.
  2. Meng de bloem, suiker, zout en gist in de kom van een staande mixer met deeghaak. Klop in een andere kom de olie, het ei en het water door elkaar.
  3. Doe het droge bij het natte mengsel en kneed of meng alles op lage stand; er moet een deeg ontstaan.
  4. Voeg zo nodig nog wat water toe – het deeg moet zacht maar niet plakkerig worden.
  5. Kneed het op een met bloem bestoven werkblad in 8-10 minuten glad en veerkrachtig; of doe dat in de staande mixer op middelhoge stand tot het loslaat van de kom.
  6. Vorm een bal van het deeg. Vet de mengkom met wat olie in en leg het deeg erin. Dek met een theedoek af en zet het 1 uur op een warme plaats; het deegvolume moet verdubbeld zijn.
  7. Kneed het deeg nog even op een met bloem bestoven werkblad en rol het tot een rechthoek van circa 40 × 25 cm uit.
  8. Bestrijk het met de pesto maar laat rondom een rand van 1 cm vrij. Verdeel er de zongedroogde tomaten over en rol er vanaf de lange kant een strakke worst van.
  9. Druk de naden voorzichtig dicht. Neem een scherp mes, bestuif het met bloem en snijd de ‘worst’ in de lengte doormidden.
  10. Vlecht van de twee stukken een soort touw en druk eventueel úítstekende tomaten terug in het deeg.
  11. Leg de vlecht voorzichtig in een ingevet broodblik van 900 gram en druk de uiteinden eronder.
  12. Leg er een vochtige theedoek op en laat het deeg op een warme plaats 40 minuten rijzen; het volume moet verdubbeld zijn.
  13. Verhit de oven tot 200 °C. Bestrijk het brood met wat melk. Zet het 35-45 minuten in de oven; leg er halverwege aluminiumfolie op als het te bruin wordt.
  14. Laat het 10 minuten in het blik afkoelen en stort het op een rooster. Wacht tot het is afgekoeld, snijd het aan en dien het op.

Kijk voor meer recepten op www.gezondaantafel.nl

Tip

Dit prachtige vlechtbrood vol grasgroene pesto smaakt heerlijk naar een hap zomer. Iedereen begint te eten zodra het op tafel staat. Maar als je je weet te beheersen, is het ook ideaal voor een picknick.

In Comfort & Joy laat Ravinder Bhogal zien hoe uitbundig, decadent én betaalbaar vega(n) koken kan zijn. Groenten zijn de ziel van haar moderne, global kookstijl. Met Indiase roots, een Afrikaanse jeugd en nu een succesvol restaurant in Londen, ademen haar gerechten mondiaal geluk. 

Comfort & Joy bevat gerechten voor elke gelegenheid; van een snelle hap voor doordeweeks tot dips en uitbundige stoofgerechten voor een heuse dinnerparty in het weekend. Van Sesam tofu toast tot KFC (Kentucky Fried Cauliflower), heerlijke Pesto Babka of Green Goddess Dahl – dit zijn groenten op hun aller-, allerbest!

Credits beeldmateriaal: Kristin Perers


Wil je wekelijks gratis gezonde recepten in je inbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Het recept is gebaseerd op dit boek
Comfort & Joy