Gezond aan tafel logo
In beweging naar een gezondere leefstijl

Zo bouw je een sustainable wardrobe

Door Marije van der Made

Dát mode intens vervuilend is, is geen discussiepunt, maar door de complexiteit en vele schakels in het proces weten we niet hoe erg precies. Nu kun je je afvragen of dat uitmaakt; je hoeft discriminatie ook niet meetbaar te maken voordat je het moet oplossen.

De twee grootste problemen binnen de modetak zijn waarschijnlijk: overconsumptie en het niet milieu-, klimaat- en mensvriendelijk produceren.

Terug naar onze eigen Cirkel van Invloed. We duiken even in een soort handleiding om bewuste keuzes en zo echt een beetje verschil te kunnen maken.

Eerst wat feiten voor een shockeffect: de gemiddelde Nederlander koopt nu jaarlijks 46 stukken kleding en doet er 40 weg. Gemiddeld hebben we 173 kledingstukken. Van die 173 items liggen er gemiddeld 50 al meer dan een jaar ongebruikt in de kast. Gemiddeld dragen we onze kleding maar 7 keer. (Behalve mijn joggingbroek, die maakt vandaag zijn 27748e ritje…)

Een duurzame garderobe (klinkt toch lekkerder in het Engels, hè?) is meer dan klinkklaar groene labels shoppen: het is bewust omgaan met je kledingkast en dat hoeft in feite geen cent te kosten. Daar gaan we.

Begin met je huidige kledingkast

Ontken het maar niet: je huidige garderobe kan best wat meer liefde en aandacht gebruiken. Wanneer heb je hem voor het laatst echt goed uitgemest? Skip elk kwartaal eens twee uurtjes tv of social media en duik je kast in, dan kom je al een heel eind. Is te overzien, toch? Kun jij uit je hoofd elk kledingstuk opnoemen dat in je kast ligt, dan is deze paragraaf  misschien niet voor jou bestemd, maar voor de andere 99,9 procent van de lezers wel.

Ik zal niet beweren dat ik hieronder baanbrekende tips geef; het is een friendly reminder om je kast op een gestructureerde manier overzichtelijk te houden. Het idee is dat je door het volgen van simpele stappen vanzelf minder impulsaankopen doet en veel meer plezier haalt uit wat je al hebt.

  1. Wat ontzettend helpt bij het uitzoeken van je kast is goed weten wat je stijl is, of in elk geval welke kleuren bij je passen. Ik weet bijvoorbeeld dat koude tinten mijn hoofd grauw en dof maken; van warme kleuren leef ik op en zie ik er beter uit. Prettig. Ook weet ik wat voor printjes mij goed staan. Verder probeer ik gewoon alleen kleding in mijn kast te hebben waar ik blij van word en die bovenal lekker zit – anders trek ik het uiteindelijk toch niet aan.
  2. Haal al je kleren uit de kast en gooi ze op je bed. Dat is even schrikken, hè? Toch meer dan je dacht… Maar nu heb je een schoon canvas en kun je stuk voor stuk je items gaan bekijken en terughangen. Vraag jezelf af: wat draag ik nog echt? Wat zit lekker, wat maakt me blij? Past het bij me? Kan ik het ergens mee combineren? Voel ik me er zelfverzekerd in? Heb ik het afgelopen jaar gedragen?
  3. Verzamel alle items die bijvoorbeeld een gaatje hebben of een knoop missen. Hup, repareren maar! Zonde als het gewoon in je kast ligt te verstoffen (haaaa, snap je ’m: ‘verstoffen’).
  4. Check op dubbele items. Soms heb je vijftien zwarte shirtjes of tien blauwe spijkerbroeken – is dat echt nodig?
  5. Je kunt overwegen een capsule wardrobe samen te stellen. Dit is een kledingselectie van alleen de leukste en meest essentiële items die goed met elkaar te combineren zijn: een minimalistische kledingkast. Volgens dit concept zou je 37 items overhouden, waarmee je algauw meer dan 80 outfits kunt samenstellen. Klinkt dat interessant? Googel even om te lezen hoe je dit precies doet.
  6. Terug naar de opruiming: heb je items waarvan je nog geen afscheid durft te nemen en waarover je twijfelt? Leg het op een aparte stapel en kijk of je het binnen een maand of twee toch pakt. Niet? There’s your answer.
  7. Voor alle kleding die geen plek meer krijgt in je kast, bedenk je een nieuwe bestemming. Afhankelijk van hoe mooi het item nog is, kun je het:
    – verkopen via een tweedehands-kledingwebsite of -app
    – verkopen aan een tweedehands-kledingwinkel die het voor je verkoopt
    – weggeven of verkopen aan vrienden (misschien via een kledingruil)
    – weggeven aan een kringloopwinkel
    – schenken aan een goed doel of inzameling
    – vermaken, bijvoorbeeld tot een top, tas of sjaaltje – leef je uit!
    – in de kledingcontainer doen (heel belangrijk: in een gesloten zak!*)

Was niet te vaak, maar wel goed

Nu je in je kledingkast alleen de items hebt hangen die je daadwerkelijk draagt en mooi vindt, is het belangrijk om ze goed te verzorgen. Beter verzorgen = langer ervan genieten = milieuvriendelijker = jij blij, aarde blij. Beter verzorgen betekent (meestal) níét: vaker wassen.

Kleding die direct op je huid zit, zoals ondergoed, hemdjes, sokken en shirts, wil je na een dag dragen natuurlijk wel in de wasmachine gooien. Broeken, vesten en truien daarentegen kunnen echt veel langer zonder een wasbeurt – tenzij ze onder de vlekken zitten. Kleren slijten veel sneller als je ze regelmatig wast; het is goed om je daarvan bewust te zijn als je naar je wasmand loopt.

Hoe vaak je ze moet wassen, is ook afhankelijk van het materiaal. Bepaalde synthetische stoffen (vaak de fast-fashionitems) zijn erg goed in (zweet)geurtjes vasthouden. Natuurlijke vezels zoals katoen en wol doen dat weer veel minder. Spijkerbroeken hoeven sowieso amper gewassen te worden.

Random wastips en feitjes

  • Check het label van je kledingstuk voor de juiste wasvoorschriften. Kouder wassen kan, warmer niet.
  • Was je kleding altijd binnenstebuiten en doe ritsen en knopen dicht.
  • Gebruik waszakjes voor delicate items.
  • Probeer eens wasnoten of ecologisch wasmiddel in plaats van ‘gewoon’ wasmiddel. In wasmiddel zitten namelijk soms schadelijke chemicaliën, zoals chloorbleekmiddel, synthetische geurstoffen, kleurstoffen en glansmiddelen.
  • Gebruik de droger zo weinig mogelijk, want die verbruikt nog meer energie dan de wasmachine. Bovendien betaal je ongeveer 1,25 euro per droogbeurt (!).
  • De impact van de wasmachine zit ‘m niet per se in het water, want met een gemiddelde douchebeurt verbruik je vaak nog meer. Het opwarmen van het water daarentegen kost de meeste energie – probeer daarom altijd koud of op een zo laag mogelijke temperatuur te wassen. Beter voor je kleding én je portemonnee.
  • Heb je een eco-stand? Gebruik die! Scheelt 30 tot 40 procent energie.
  • Hoewel sommige wasmachines zeggen dat ze slim zijn en bij een halfvolle trommel ook aangepast wassen, is het toch beter om de trommel helemaal te vullen.
  • Was items met een afwijkende kleur waarmee je geen volle wastrommel kunt vullen gewoon even op de hand. Zorg ervoor dat je goed naspoelt zodat er geen zeepresten achterblijven.
  • Vlekken? Behandel de items voordat je ze in de wasmachine stopt. Druppel bijvoorbeeld wat afwasmiddel op vetvlekken. Google staat vol met dit soort ouderwetse maar handige tips.

Oké, je hebt een vers opgeruimde kast, je weet wat jou goed staat en je verzorgt de items die je hebt goed. Maar je besluit dat je toch iets nodig hebt, een warme wintertrui bijvoorbeeld. Wat kun je dan doen en welk rijtje denkstappen kun je in je hoofd maken? Lees er meer over in Dit gebeurt er als je duurzaam gaat leven van green influencer Marije van der Made. Met alle feiten, ervaringen en veelgehoorde misvattingen over een duurzame lifestyle. 

Klik hier voor meer tips.