Gezond aan tafel logo
In beweging naar een gezondere leefstijl

0 / 5. 0

Zo trek je vogels naar je tuin of balkon!

Wil je van je tuin of balkon een vogelparadijs maken? Een groene tuin is onder andere goed voor je gezondheid. Struikgewas en planten zorgen voor een vermindering van fijnstof in je directe leefomgeving, dit is goed voor je gezondheid. Uit onderzoek is gebleken dat mensen zich veel prettiger voelen in een groene omgeving dan in een stenen achtertuin. Drukke kinderen worden er rustiger van en het vermindert de stress van volwassenen na een drukke werkdag. Ook vertonen kinderen in een natuurlijker omgeving veel gevarieerder speelgedrag. Kortom een groene goed ingerichte tuin zorgt voor een langer en gelukkiger leven.

Deze struiken en bomen trekken specifieke vogels

Struiken en bomen bieden voedsel en beschutting aan vogels. Hier vind je een paar voorbeelden die specifieke vogels aantrekken.

  • Als u wilt genieten van prachtige kleurrijke putters, poot dan eens wat distels in uw tuin. De distels bloeien prachtig rood en trekken veel insecten aan. Het uitzaaien is mij altijd nogal meegevallen en het is heus niet zo dat die paar distels meteen uw hele tuin gaan overwoekeren. Kaardenbollen zijn overigens een goed alternatief, want ook deze worden graag door putters bezocht.
  • Een groepje stekelige rozebottels trekt in het najaar groenlingen aan. De mannetjes zijn groenachtig met opvallende gele slagpennen, de vrouwtjes hebben een egaler groengrijs verenpak. De groenlingen komen af op de rozenbottels waar ze de zaden uitpeuteren en die op een nogal slordige manier open knabbelen waardoor de helft op de grond terechtkomt.
  • Op de wat kalkrijkere bodem leveren de hulst en de taxus uitstekend voer voor met name de merels. Als u zelf een paar hulsttakken met de kerst in huis wilt halen, wacht daar dan niet te lang mee en berg die medio november op een donkere koele plaats op. De rest van de bessen kan dan als feestelijk kerstmaal voor uw vogels dienen.
  • Klimop en hop zijn vooral belangrijk voor nestelende vogels. De grauwe vliegenvanger die in halfopen nestkasten broedt, wil nog wel eens zijn intrek nemen in zo’n dichtbegroeide gevel of een bijna geheel overwoekerde boom. Ook de merel maakt graag gebruik van de holtes die ontstaan door de liaanachtige structuur van een zich omhoog slingerende hop.
  • De braam wordt vooral in het najaar vaak bezocht door de pimpelmees die verzot is op de verdroogde bramen die wij over het hoofd hebben gezien. Elke dag komen ze even langs om van de oude bramen te snoepen. ‘s Zomers kunt u zelf de goede bramen oogsten. Laat de wat minder goede vruchten zitten voor de pimpelmezen.
  • Kamperfoelie ruikt niet alleen heerlijk maar trekt ook veel insecten aan en produceert bessen die de merels lekker vinden.
  • Een Gelderse roos met zijn witte krans van schijnbloemen om de echte bloemetjes heen maakt trossen rode steenvruchten met één pit. Al onze vogels laten deze giftige vruchten met rust zodat ze tot diep in de winter de tuin blijven opsieren. Maar soms kunt u op uw Gelderse roos heel bijzondere gasten verwachten: de pestvogels. Deze komen slechts om de vijf à tien jaar vanuit Scandinavië naar ons land en zijn juist verzot op deze bessen. Pestvogels eten overigens ook graag lijsterbessen, maar die zijn vaak al op als zij arriveren.

Driehoog achter

Niet iedereen heeft een tuin op de begane grond, maar een balkon van een paar vierkante meter is vaak nog wel beschikbaar. Een kaal balkon met in een hoek een nestkast verstopt zal niet direct veel bewoners trekken. Als u vogelbezoek op prijs stelt dan moet u opvallen. Opvallen met een groen balkon met aan de leuning uitnodigende voederautomaten en pindaslingers.

Zelfs als u tien hoog woont, weten mezen en vinken met hun scherpe ogen dat heel goed te ontdekken. Vogels hebben gelukkig geen hoogtevrees. Als uw balkon met klimop begroeid raakt, er links en rechts een paar struiken op staan en in het midden een uitnodigende voederplank met vetbollen en een halve kokosnoot is bevestigd, dan nemen ze de moeite van die tien of vijftien meter opstijgen vaak wel voor lief. In de nestkasten die u in de herfst al hebt opgehangen, kunnen dan een paar koolmezen gaan slapen gedurende de lange koude winternachten. Als het vervolgens voorjaar wordt, weten ze zich dat heel goed te herinneren en kunt u op een meter afstand van uw raam de vogels af en aan zien vliegen.

Op een iets groter balkon kan met wat plantenbakken en tuinaarde al snel een kleine groene wereld worden geschapen en ook dat trekt vogels aan. En duurt het wat langer voor ze u komen bezoeken treur dan niet, want zo’n groen fleurig balkon is ook voor u een stuk aangenamer dan al die kale tuinstoelplatjes van de buren.

Er zijn nog veel meer struiken en bomen die helpen specifieke vogels naar je tuin of balkon te trekken. Meer weten en op zoek naar andere tips om een vogeloase te creëren? Lees verder in Hoe maakt u van uw tuin of balkon een vogelparadijs? van vogelkenner en vogelbeschermer Nico de Haan, en prachtig geïllustreerd door Marjolein Bastin.



Hoe maakt u van uw tuin of balkon een vogelparadijs

Dit artikel is gebaseerd op dit boek

  • Maak van jouw tuin of balkon een prachtig vogelparadijs
  • Tips, ideeën en praktische informatie voor (en over het belang van) een groene tuin
  • Van vogelkenner en -beschermer Nico de Haan, met prachtige tekeningen van Marjolein Bastin
Lees meer over dit boek ➔ Bestel dit boek ➔


Hoe maakt u van uw tuin of balkon een vogelparadijs

Dit artikel is gebaseerd op dit boek

  • Maak van jouw tuin of balkon een prachtig vogelparadijs
  • Tips, ideeën en praktische informatie voor (en over het belang van) een groene tuin
  • Van vogelkenner en -beschermer Nico de Haan, met prachtige tekeningen van Marjolein Bastin
Lees meer over dit boek ➔ Bestel dit boek ➔