Gezond aan tafel logo
In beweging naar een gezondere leefstijl

0 / 5. 0

Van schermtijd naar creativiteit: start een bullet journal

“Herken je dat? Heb je eindelijk een vrije avond, zit je het grootste deel van de tijd op je telefoon-, laptop- of computerscherm te kijken. En om nou te zeggen dat je er iets van hebt opgestoken… Zonde van je tijd, en allerminst bevredigend. Tijd om offline aan de slag te gaan en je creativiteit te laten stromen. Mindfulness ten top! Als iemand die een groot deel van haar dag voor een scherm doorbrengt vind ik het juist ontzettend belangrijk om tijd vrij te maken waarin ik dat even niet doe. Hoe leuk het internet en social media ook kunnen zijn, ze hebben ook hun keerzijdes: een daling van het zelfvertrouwen, FOMO (fear of missing out), een vertekend beeld van de realiteit… Allemaal problemen die met de komst van social media explosief gestegen zijn, vooral onder jongeren. Daarom is het extra belangrijk om er af en toe bewust een break van te nemen.” Een bullet journal biedt wellicht de uitkomst!

Door Diana Leeflang

Creativiteit als uitlaatklep

Diana Leeflang

Creativiteit is van kinds af aan een uitlaatklep voor mij geweest. Was het toen vooral een manier om de verveling tegen te gaan, nu is het voor mij bijna een vorm van mindfulness. Zo begonnen mijn video’s in eerste instantie ook, maar nadat die uitgroeiden tot een fulltimebaan ging ik het in andere dingen zoeken: een Pinterestwaardige picknick organiseren voor Moederdag, mezelf een nieuw handschrift aanleren om in mijn bullet journal te kunnen gebruiken of een griezelige Halloweentaart bakken. Ik ben dol op creativiteit in de breedste zin van het woord en geloof dat iedereen creatief kan zijn. Of je nu de volgende Van Gogh bent of nog nooit verder dan harkpoppetjes gekomen bent, elk mens haalt voldoening uit zelf iets creëren.

Met mijn boek Offline wil ik jouw creativiteit een boost geven. Ik wil je aansporen om zelf aan de slag te gaan met verschillende projecten en invuloefeningen. Zie het als een duwtje in de juiste richting wanneer je hoofd overloopt en je even een momentje nodig hebt om iets voor jezelf (of een ander) te doen. Je kunt het boek op een random pagina openslaan en je laten verrassen, of specifiek op zoek gaan naar een bepaald thema. Wat je ook besluit: weet dat je het nooit ‘fout’ kunt doen. Leef je vooral uit!

Hier vind je een van de ideeën uit het boek: begin een bullet journal.

Begin een bullet journal

‘Wow, heb je dit helemaal zelf gemaakt? Ik wou dat ik daar de creativiteit/tijd/discipline voor had.’ Het is een opmerking die ik vaak hoor wanneer ik mijn bullet journal in het openbaar tevoorschijn haal. Bullet journaling is een fenomeen dat vrij recent naar Nederland is komen overwaaien en het crea-landschap op z’n kop zette; plotseling sloeg iedereen aan het bujo’en. Maar wat is het nou eigenlijk precies?

Eigenlijk is een bullet journal niets meer dan een blanco boekje, meestal met stipjes of ruitjes, dat je helemaal kunt invullen zoals jij het wilt. Het is oorspronkelijk bedoeld als systeem om aan de hand van punten (bullets) je productiviteit en efficiëntie te vergroten door je agenda en notitieboek te combineren.

Inmiddels is de bullet journal een eigen leven gaan leiden en is hij allang niet meer puur praktisch; het is een kunst op zich geworden om hem zo mooi mogelijk te maken. Het is een misvatting dat je een kunstenaar moet zijn om er eentje bij te houden. Ook als je nul tekentalent hebt, kun je aan bullet journaling doen.

Veel mensen raken overweldigd wanneer ze een journal zien van iemand die al een tijdje bezig is, maar het is helemaal aan jou om te bepalen hoeveel moeite je erin wilt steken. Ik máák er tijd voor, omdat ik weet dat het de chaos in mijn hoofd oplost en het ook nog eens rustgevend is om er lekker gedachteloos in te fröbelen – en dat is precies wat ik mensen vertel wanneer ze veronderstellen daar zelf écht geen tijd voor te hebben.

Nu zou ik een apart boek kunnen schrijven over het onderwerp, maar hier geef ik een korte inleiding op bullet journaling en laat ik je zien hoe ik mijn eigen journal invul.

Kies het juiste journal

Ze komen in alle soorten en maten, maar mijn voorkeur gaat uit naar een A5 formaat omdat dat lekker handzaam is. Gestippeld papier is de meest traditionele optie, maar ruitjespapier leent zich ook heel goed voor dit systeem. Neem een exemplaar dat dik genoeg is om lang mee te gaan, en met niet te dunne pagina’s, zodat je lekker kunt schrijven en tekenen zonder dat het doordrukt.

Durf te beginnen

Wellicht een overbodige tip voor sommigen, maar ik geef hem toch: durf te beginnen! Zo’n lege pagina kan best intimiderend zijn in het begin. Maar als je gewoon lekker aan de slag gaat, komt de rest vanzelf. Ik spreek uit ervaring; ik heb werkelijk élke pagina vijf keer met potlood uitgetekend voordat ik een pen op het papier durfde te zetten. Uiteindelijk liet ik dit los, want foutjes zijn makkelijk op te lossen met een witte gelpen of een stukje papier in dezelfde kleur als je bujo. Het is veel fijner werken als je niet steeds bang bent om fouten te maken.

Future log

Begin met een overzicht van het komende jaar, je future log. In een bullet journal werk je maand voor maand, maar het is fijn om afspraken die je ver vooruit maakt ook ergens kwijt te kunnen.

Kalenderpagina

Het is ook prettig om aan het begin van je journal een traditionele kalenderpagina te hebben, zodat je een weekoverzicht hebt en eventueel de feestdagen en vakanties op een rij. Deze kun je gemakkelijk van Google overnemen.

Goede voornemens

Wanneer je een bullet journal in januari opzet, is het leuk om je goede voornemens te illustreren. Zo worden die ook wat concreter en kun je aan het einde van het jaar nog eens terugkijken om te zien wat ervan gekomen is. In plaats van er alleen tekst aan te wijden, maak ik een kleine doodle van mijn goede voornemens.

Voorpagina maken van je bullet journal

Dan kun je beginnen met het meest praktische deel van je bullet journal: de maand- en weekpagina’s. Voordat ik een nieuwe maand opzet, maak ik een voorpagina die het thema van die maand inleidt. Vaak kies ik één accentkleur en relevante motiefjes die als rode draad dienen; daarmee kan ik die maand makkelijk van de overige maanden onderscheiden.

Een paar voorbeelden: roze met bloemblaadjes in de lente, geel met zonnetjes en bijtjes in de zomer, oranje met paddenstoelen en blaadjes in de herfst en blauw met sneeuwvlokjes in de winter. Mijn bulletjournalstijl is een beetje collageachtig. Ik maak meestal eerst een Pinterest-bord met plaatjes en quotes die goed passen bij mijn thema. Vervolgens druk ik die af en vormen ze de basis voor de rest. Washitape en stickers zijn mijn beste vrienden, evenals gekleurd en bruin craftpapier. Soms ben ik uren aan het schuiven en puzzelen voordat ik de perfecte voorpagina heb, maar in die tijd kan ik heerlijk mijn creativiteit de vrije loop laten. Eigenlijk heeft deze pagina dus niet echt een functie; ik vind het gewoon leuk om hem te maken.

Monthly log

Als mijn voorpagina af is, maak ik een monthly log: een kalender-overview met alle dagen van de maand en genoeg ruimte voor het noteren van afspraken. Dit is meestal ook het moment dat ik mijn future log of eerdere monthly log erbij pak voor afspraken die ik die maand heb staan en nu dus kan invullen. Hierbij komen de stipjes goed van pas, want daarmee kun je de kalender heel precies uitmeten. Mijn vakjes zijn meestal 5 x 5 of 6 x 6 hokjes groot. Zo past alles op de pagina en hebben de vakjes voldoende ruimte om in te kunnen schrijven. Ik houd ook ruimte over voor een vakje voor de volgende maand, waarin ik afspraken kan noteren die in de nabije toekomst staan gepland. Verder is het erg praktisch om er weeknummers bij te zetten.

Trackers

Na mijn monthly log noteer ik mijn trackers. Die maken een bullet journal echt uniek en je hebt ze dan ook in alle soorten en maten. Je kunt er je humeur in bijhouden, maar ook je habits (routines of verplichtingen die je wilt nakomen), je dagelijkse waterconsumptie, Netflixseries, leeslijsten, financiële uitgaven, menstruatiecyclus (ja, dit is een ding!) – eigenlijk alles wat je maar kunt bedenken. Je kunt er een grafiek of tabelletje van maken, maar ook een groot herfstblad waarvan je de vakjes inkleurt, of juist weer iets heel anders wat past bij je thema van die maand.

Weekpagina’s

Tot slot zet ik de weekpagina’s op. Ik doe dit meestal als een traditionele agenda, maar dan wel afgewisseld met leuke afbeeldingen en stickers om de boel een beetje te versieren. Ik varieer vaak met headers (titelvakjes), lettertypes en pagina-indeling. Ook maak ik een vakje voor notities – altijd handig om een beetje extra ruimte te hebben voor een snelle aantekening.

Op zoek naar meer ideeën om je schermtijd te vervangen door creativiteit? Lees meer in Offline van vlogger en illustrator Diana Leeflang, op YouTube bekend als D is for Dazzle. Klap je laptop dicht, zet je telefoon op stil en ga aan de slag!



Offline

Dit artikel is gebaseerd op dit boek

Lees meer over dit boek ➔ Bestel dit boek ➔


Offline

Dit artikel is gebaseerd op dit boek

Lees meer over dit boek ➔ Bestel dit boek ➔