Gezond aan tafel logo
In beweging naar een gezondere leefstijl

0 / 5. 0

Top 10 van dingen waarmee je stiekem de wereld sloopt

Wil je duurzamer leven maar weet je niet waar je moet beginnen? Babette Porcelijn stelde de ‘Impact top tien’ samen van de gemiddelde Nederlander. Het zijn dingen waarmee je stiekem de wereld sloopt (maar dat heb je niet in de gaten, dus ik ben ook niet boos, maar kijk er wel even naar en doe iets oké?!). Ik geef er wat praktische tips bij.

Door Marije van der Made

Impact top10

#1 Spullen

Hiermee maakt de gemiddelde Nederlander dus de grootste impact op het klimaat. Met ‘spullen’ hebben we het over alle gebruiksgoederen, zoals nieuwe meubels, huishoudelijke apparaten, speelgoed, etc. Wij Nederlanders kopen sowieso te veel, dus stap 1 is om bewuster te consumeren. Heb je dit écht nodig? Gaat dit je leven écht verrijken? Is het geen opwelling? (Hallo, pastamachine die al vier jaar in de kast staat.) Bij vrijwel alle spullen die ik (echt) nodig heb, kijk ik eerst of ik het tweedehands kan vinden, of ik het kan lenen van een buur of vriend en anders ga ik voor de meest energiezuinige optie en/of natuurvriendelijk of recyclebaar materiaal.

#2 Vlees

Deze vereist weinig uitleg, denk ik. Wat mensen vergeten is HOEVEEL energie en water er in een koe gestoken moet worden voor die geslacht kan worden, hoeveel methaan zo’n beest uitstoot en hoeveel CO2 de lucht in gaat met vervoer en al die andere randzaken. Een paar feitjes: er zit 15.000 liter water verborgen in 1 kilo rundvlees en er is 50 tot 250 vierkante meter landbouwgrond voor nodig – daar kun je ook voor 150 tot 750 mensen aardappels op verbouwen. Er zijn 5 tot 50 bomen nodig om de extra CO2 van een kilo rundvlees op te nemen en 100 kilo graan levert slechts 4 kilo vlees op.

Je kunt er in een klap mee stoppen of geleidelijk: een dagje minder, een maaltijd zonder. Het helpt allemaal. Probeer anders elke week een nieuw vegetarisch recept of doe dat met vrienden en kook om de week voor elkaar!

#3 Wonen

Stop met wonen en ga zwerven. Nee geintje. De meeste impact van de gemiddelde Nederlander op het gebied van wonen zit hem in het verwarmen van de woning en daarna elektriciteit. Ga eens na of je je huis beter kunt isoleren: het dak, de vloeren en buitenmuren. Kost wellicht wat, maar je bespaart daarna enorm op stookkosten. Daarnaast kun je overstappen op de groenste energieleverancier, dat is meestal zo gepiept. Googel op ‘energievergelijker’ en vind jouw beste match (wow, wat een typische reclameslogan, misschien moet ik iets doen met dat talent).

#4 Auto

80 procent van alle Nederlandse autoritten is korter dan 5 kilometer. Je gaat mij niet vertellen dat heel veel van deze ritjes niet ook met de fiets, het ov of de benenwagen kunnen worden afgelegd.

#5 De rest van je voedsel en drank

De keuze voor plantaardig of dierlijk voedsel heeft de meeste impact. Daarna telt mee waar het vandaan moet komen – producten van ver zijn vaak minder duurzaam, al geldt dat niet altijd.* Daarna is het belangrijk of het biologisch is of niet. Op al deze kwesties zijn voors en tegens in te brengen, daarom is het een richtlijn. Hoeveel voedsel en drank je verspilt maakt ook een groot verschil.

* Bijvoorbeeld: tomaten uit een warm land kunnen op een bepaald moment qua impact duurzamer zijn dan tomaten uit de Nederlandse kassen.

#6 Vliegen

Met je vlieggedrag kun je het snelst klappen maken. Eén extra vliegreisje per jaar erbij en je persoonlijke impact top 10 verandert magistraal. De impact van een retourtje Bali kun je vergelijken met vier jaar autorijden (omdat de uitlaatgassen hoog in de lucht veel schadelijker zijn dan op de grond). Kijk of je ook eens gewoon vakantie in Nederland of Europa kunt houden. (En als je wel gaat vliegen, maak er dan alsjeblieft echt iets prachtigs van.)

#7 Badkamer

Hier zit de impact vooral in het verwarmen van het water (door gas). Kun je wellicht overstappen op een andere energiebron? Voorkom waterverspilling, douche korter en kies voor een waterbesparende douchekop en warmtewisselaar.

#8 Kleding en ander textiel

Om het even visueel te maken: er is 10 vierkante meter landbouwgrond nodig om het katoen voor één spijkerbroek te verbouwen. In mijn boek lees je wat je kunt doen om je impact via je kleding te verkleinen.

Lees ook:
Zo bouw je een sustainable wardrobe

#9 Zuivel en eieren

Voor melk en eieren gaan er geen dieren dood, zou je denken. Maar helaas… Lees meer hierover in in mijn boek.

#10 OV

Tja, alles heeft impact, dus ook het openbaar vervoer. Neemt niet weg dat de bus of trein nog altijd beter is dan het vliegtuig of de auto. Het liefst kies je natuurlijk voor de fiets en benenwagen waar dat kan!

Andere dingen die je kunt doen om je leven te verduurzamen

  • Overstappen naar een andere bank. Op eerlijkebankwijzer.nl zie je op welke vlakken de verschillende banken zich inzetten en kun je kiezen welke bank het best bij jou past. Grote banken zijn hard aan het ontwikkelen, maar scoren vaak nog laag als het gaat om het financieren van bijvoorbeeld wapenhandel, ontbossing en dierenleed. Als we het over greenwashing hebben: banken zijn daar echt een kei in. Ook als je denkt dat de bank waar je nu bij zit duurzaam bezig is omdat die veel over duurzaamheid praat: doe jezelf een lol en check hoe het echt zit. We hebben het toch vaak over ‘met je portemonnee stemmen’? Nu kun je dat letterlijk doen.
  • Hetzelfde geldt voor je zorgverzekering en je pensioen. De ene verzekering is de andere niet. Kijk op eerlijkegeldwijzer.nl.
  • Scheid je afval en recycle zo veel mogelijk.
  • Gebruik milieuvriendelijke en diervriendelijke schoonmaakproducten.
  • Gebruik cruelty-free make-up en verzorgingsproducten. Vegan en dierproefvrije producten zijn goed en goedkoop verkrijgbaar.
  • Kleding of apparaten kapot? Kijk of je het kunt laten maken in plaats van nieuwe te kopen.
  • Let op bont, bijvoorbeeld in je winterjas. Tegenwoordig is het vanwege de prijs en kwaliteit schijnbaar lastig te herkennen of het gebruikte materiaal echt of nepbont is, maar er komt nog steeds heel veel bont uit China voor jassen die Nederlanders dragen.
  • Cadeautje kopen voor iemand? Denk na over doe-cadeautjes in plaats van nieuwe spullen.
  • Hoort niet helemaal in dit rijtje thuis, maar ik kan het niet vaak genoeg zeggen: demonstraties bijwonen, petities ondertekenen en stemmen (!!!). (Jouw stem kan invloed hebben op je dagelijks leven. Wordt het makkelijker om aan een baan te komen? Wil je dat rijke bedrijven meer belasting betalen? Wil je goedkoper met de trein kunnen? Zorg dat je jouw mening laat gelden.)

Zo zijn er natuurlijk nog duizend tips, allemaal met meer of minder effect. Elk stapje telt en het maakt niet uit waar je begint; doe wat voor jou het makkelijkst voelt. Maar wat ik vooral belangrijk vind, is dat we ons meer gaan realiseren waar de meeste impact zit. En dat we niet gaan zitten te trutten, laat staan anderen betuttelen, op kleine dingen.

Meer tips voor een duurzaam leven? Green influencer Marije van der Made deelt in Dit gebeurt er als je duurzaam gaat leven alle feiten, ervaringen en veelgehoorde misvattingen over een duurzame lifestyle. Om je zelfverzekerd te weren tijdens je volgende familiedag, etentje of verjaardag.



Dit gebeurt er als je duurzaam gaat leven

Dit artikel is gebaseerd op dit boek

  • Antwoord op alle vragen die je over duurzaam leven kunt krijgen
  • Feiten, ervaringen en veelgehoorde misvattingen over duurzaamheid
  • Kwetsbaar, eerlijk, enthousiast, leuk, toegankelijk en eerlijk
Lees meer over dit boek ➔ Bestel dit boek ➔


Dit gebeurt er als je duurzaam gaat leven

Dit artikel is gebaseerd op dit boek

  • Antwoord op alle vragen die je over duurzaam leven kunt krijgen
  • Feiten, ervaringen en veelgehoorde misvattingen over duurzaamheid
  • Kwetsbaar, eerlijk, enthousiast, leuk, toegankelijk en eerlijk
Lees meer over dit boek ➔ Bestel dit boek ➔