Gezond aan tafel logo
In beweging naar een gezondere leefstijl

0 / 5. 0

Tips voor gezonde darmen van Daisy Oppelaar

“Omdat ik zelf last heb van het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS), weet ik als geen ander hoe belangrijk het is om gezonde darmen te hebben. En ik ben niet de enige. Naar schatting heeft zo’n 10 tot 20 procent van de Nederlandse bevolking last van darmproblemen. Een gezonde darm is de basis voor een gezond lichaam. Een trage spijsvertering, slechte voeding, stress en milieuvervuiling hebben allemaal een slechte invloed op gezonde darmen. Probeer dit dus te vermijden. Met de juiste voeding kun je hier echter veel aan doen. Gezonde darmen zorgen voor een betere spijsvertering, meer energie, gemakkelijker gewichtsverlies en een beter immuunsysteem. Wat in elk geval enorm belangrijk is, zijn voldoende vezels, vocht en beweging.”

Door Daisy Oppelaar

Hoe help je je darmen om gezonder te worden?

  • Vezels
    In je darmen bevinden zich goede bacteriën. Deze bacteriën voeden zich met vezels. Daarbij maken vezels je stoelgang zachter en verlichten zo eventuele obstipatie. Zorg daarom dat je voldoende vezels binnenkrijgt. Je vindt ze onder andere in groente en fruit, in bonen, peulvruchten, linzen en en volkoren producten.
  • Vocht
    Daar is-ie weer! Drink voldoende gedurende de dag. Dat wil zeggen minimaal twee liter water (of thee).
  • Beweging
    Door te sporten zet je letterlijk je darmen in beweging. Dat is dan ook de reden dat je altijd naar de wc moet, net als je in het park bent om te hardlopen! Als je een zittend beroep hebt, is het aan te raden ook tijdens je werkdag af en toe een stukje te lopen. Voeg de volgende voedingsmiddelen toe aan je eetpatroon voor gezonde darmen.
  • Bladgroenten
    (Donkere) bladgroenten zitten boordevol vezels die je helpen je darmen schoon te vegen. Daarnaast bevatten ze veel mineralen en antioxidanten die ons lichaam beschermen tegen giftige stoffen waaraan we dagelijks blootgesteld worden. Als je echt veel last hebt van spijsverteringsproblemen, kan het goed zijn je groentes (kort) te koken, zodat ze makkelijker te verteren zijn. Denk aan soepen en gestoomde groentes.
  • Chiazaden
    Deze kleine zaadjes zijn de perfecte darmreinigers. Laat ze wel een paar minuten weken in water. Ze spoelen je maag schoon en zijn goed tegen verstopping. Als je erge darmklachten of PDS hebt, raad ik aan om voorzichtig te zijn met chiazaad. Het kan namelijk ook te prikkelend werken waardoor je een opgeblazen buik krijgt.
  • Lijnzaad
    Kies voor de gebroken variant of vermaal zelf. Deze kleine zaadjes bevatten goede vetten, veel vezels en zijn een stuk goedkoper dan chiazaad.
  • Psyllium husk
    Dit is een andere krachtig zaad dat ook een sterk reinigende werking op de darmen heeft. Als je psyllium husk in een glas water doet, absorbeert het veel water en wordt het een dikke brij. Drink erna wel veel water.
  • Kruiden
    Huis-tuin-en-keukenkruiden kunnen veel verlichting bieden bij darmklachten. Venkelzaad helpt bij de eliminatie van slijmopbouw in de darmen en verlicht bij gasvorming’. Munt is rustgevend bij spijsverteringsproblemen en helpt bij een opgeblazen gevoel. Oregano heeft zowel antivirale als antischimmeleigenschappen.
  • Prebiotica
    Onze darmen bevatten 100 triljoen micro-organismen, die een cruciale rol spelen in de spijsvertering, bescherming tegen infecties, de opname van voedingsstoffen en het immuunsysteem. Prebiotica zijn onverteerbare vezels die de groei van deze ‘goede’ bacteriën stimuleren. En die heb je nodig om de ziekteverwekkende bacteriën op afstand te houden. Je vindt ze in onder andere in prei, ui, knoflook, appel, amandelen, bananen en zoete aardappelen.
  • Probiotica
    Probiotische voedingsmiddelen zijn gefermenteerde voedingsmiddelen die goede bacteriën bevatten, oftewel levende bacteriën. Denk aan zuurkool, kimchi, natuurlijke yoghurt en kefir. Deze voedingsmiddelen helpen de darmen aan meer goede bacteriën om zo goed te kunnen functioneren. Je kunt probiotica ook als supplement nemen. Ik raad je aan om een probioticakuur te doen nadat je antibiotica hebt genomen omdat je bijvoorbeeld ziek was. Dit kan helpen om de ‘vernietigde’ darmflora weer op de bouwen.
  • Aloë Vera
    Heeft een positieve werking op het functioneren van je darmen, doordat het een gunstige leefomgeving voor de goede bacteriën verzorgt.

Hoe help je je darmen om gezonder te worden? Daisy Oppelaar van I love health geeft je in haar boek I love health diverse tips.



I love health

Dit artikel is gebaseerd op dit boek

  • Helpt iedereen die aan zijn gezondheid wil gaan werken
  • Handige top tien lijstjes, heldere inzichten en lekkere recepten
  • Van blogger Daisy Oppelaar, bekend van het succesvolle platform I love health
Lees meer over dit boek ➔ Bestel dit boek ➔


I love health

Dit artikel is gebaseerd op dit boek

  • Helpt iedereen die aan zijn gezondheid wil gaan werken
  • Handige top tien lijstjes, heldere inzichten en lekkere recepten
  • Van blogger Daisy Oppelaar, bekend van het succesvolle platform I love health
Lees meer over dit boek ➔ Bestel dit boek ➔