Gezond aan tafel logo
In beweging naar een gezondere leefstijl

0 / 5. 0

Slaap: geen genotzuchtige luxe, maar absolute noodzaak!

Tegenwoordig geldt vaak: hoe drukker je bent, hoe succesvoller, of zo voelt het in elk geval. De gave om met weinig slaap te functioneren wordt gezien als een teken van kracht en we zijn er trots op als we tot het gaatje gaan. We nemen te veel hooi op onze vork en nemen geen tijd om adem te halen en te resetten. Op de vraag ‘hoe gaat het?’, is ‘druk, druk, druk’ vaak het antwoord. Veel mensen zouden hun huidige toestand als gestrest omschrijven. En dit terwijl rust – en slaap – juist belangrijk is voor onze lichamelijke en geestelijk gezondheid!

Door Ella Mills

Slaap: eenvoudig hulpmiddel met fenomenale voordelen

Hoewel we stress vaak wegwuiven, is het voor onze lichamelijke en geestelijke gezondheid echt van belang om het beheersbaar te houden. En we begrijpen steeds beter hoeveel impact stress op ons heeft. Voor onze podcast hebben we Rangan Chatterjee geïnterviewd, een geweldige arts die zich op leefstijlgeneeskunde richt. Hij vertelde dat maar liefst 70 tot 90 procent van alle huisartsconsulten tegenwoordig met stress te maken hebben, omdat stress verband houdt met een hele reeks aandoeningen, van vermoeidheid en angst tot darmproblemen, prikkelbaredarmsyndroom, diabetes type 2 en libidoverlies. Megan Rossi vertelde ook al hoezeer stress de darmen kan beïnvloeden. Stress staat boven aan de lijst bij haar cliënten met darmproblemen – ze beschrijft dit goed in haar boek Eetgeluk en ook in onze podcast. En hetzelfde geldt voor slaap, een eenvoudig hulpmiddel met fenomenale voordelen. Slaap kan enorm helpen als je overvoerd bent, omdat je daardoor niet meer heftig reageert en weer inziet wat belangrijk is. Maar in onze hectische cultuur en met onze behoefte om alles in te passen zijn we snel geneigd slaap over te slaan. We willen namelijk niks missen en het gevoel hebben dat we net zoveel doen als anderen.

Slaap is een eenvoudig hulpmiddel met fenomenale voordelen. Slaap kan enorm helpen als je overvoerd bent, omdat je daardoor niet meer heftig reageert en weer inziet wat belangrijk is.

Matt deed mij het belang van slaap inzien; ik liet hem gezond eten, maar hij was belangrijk voor andere gebieden van mijn welzijn. Voordat we samen waren, bleef ik altijd vrij laat op om naar Netflix te kijken en me in de maalstroom van sociale media mee te laten sleuren. Daardoor belandde ik dan uiteindelijk om één uur ’s nachts op de Instagrampagina van de kat van de neef van mijn vriendin. Niet bepaald goed voor mijn welzijn. Ik ging mezelf met anderen vergelijken en voelde me niet goed genoeg. En door mijn slaperigheid vergat ik dat sociale media slechts een aaneenschakeling van hoogtepunten zijn, een plek voor inspiratie en creativiteit, en dat vergelijken het plezier altijd bederft; of ik was gewoon doodmoe en niet veel wijzer geworden van alle herhalingen van Friends.

Slaap had voor mij gewoon geen prioriteit, maar voor Matt wel. Het begin van onze relatie was een beetje gek – we trokken een week na onze eerste date al bij elkaar in en begonnen samen te werken, kochten een hond en verloofden ons een paar maanden later. Het was één groot leermoment wat betreft vertrouwen op mijn instinct, maar ook wat betreft het aanpassen van mijn slaappatroon. Matt heeft acht uur slaap nodig en geeft daar echt prioriteit aan. Hij gaat het liefst om tien uur naar bed. Na wat verzet van mijn kant besloten we dat zijn manier waarschijnlijk beter was en, wow, wat een verschil maakt dat! Dankzij hem werd ik ineens om zes uur wakker zonder wekker en boordevol energie. Dat heeft het prille ouderschap ook een stuk makkelijker gemaakt, omdat ik graag slaap als Skye ook slaapt.

Geen genotzuchtige luxe, maar absolute noodzaak

Door mijn eigen ervaring met slaap wilde ik erachter komen of dit nu gewoon met ouder worden te maken had of dat de wetenschap kon verklaren waarom we ons lichamelijk en geestelijk zoveel beter voelen als we die acht gouden uurtjes slaap krijgen en ons hoofd lang voor middernacht te rusten leggen. We hadden het geluk dat we hierover met een expert konden praten, de neurowetenschapper Matthew Walker, die de bestseller Slaap schreef. Na tientallen jaren onderzoek naar slaap stelt Matthew dat slaap niet een genotzuchtige luxe is, zoals we soms denken, maar absoluut noodzakelijk om gezond te blijven. Hij heeft verbanden gevonden tussen slaaptekort en kanker, diabetes, beroertes en alzheimer, en ook hoe slaaptekort het immuunsysteem aantast, de bloedsuikerspiegel verstoort en de hersenen beschadigt.

De hoeveelheid slaap is in de afgelopen honderd jaar met 15 tot 20 procent afgenomen. In het Verenigd Koninkrijk slapen we nu gemiddeld 6 uur en 59 minuten, en meer dan een derde van de Amerikanen slaapt minder dan 7 uur. Net als met de andere dingen die we hebben besproken, snap ik best dat een druk leven voor slaaptekort kan zorgen: we hebben niet altijd de luxe om goed te kunnen slapen, of dat nu door werk, kinderen of iets anders komt. Het is wel interessant om enkele van de ideeën achter het belang van goed slapen te begrijpen en te onderzoeken waarom prioriteit geven aan slaap boven nog een uurtje netflixen, nog een paar mails beantwoorden of wat te instagrammen je eerder acht uur slaapt oplevert waardoor je dus elke dag meer energie hebt – het heeft in elk geval voor Matt en mij gewerkt.



Deliciously Ella Snel & makkelijk

Dit artikel is gebaseerd op dit boek

  • Supersnel plantaardig eten terwijl je een druk (gezins)leven leidt
  • 100 recepten die binnen 10 tot 20 minuten klaar zijn en geschikt zijn om vooruit te koken
  • Holistische inzichten uit Ella's veelbeluisterde podcast
Lees meer over dit boek ➔ Bestel dit boek ➔


Deliciously Ella Snel & makkelijk

Dit artikel is gebaseerd op dit boek

  • Supersnel plantaardig eten terwijl je een druk (gezins)leven leidt
  • 100 recepten die binnen 10 tot 20 minuten klaar zijn en geschikt zijn om vooruit te koken
  • Holistische inzichten uit Ella's veelbeluisterde podcast
Lees meer over dit boek ➔ Bestel dit boek ➔