Gezond aan tafel logo

Sanne van Rooij (Living the green life) over plantaardig eten

23 oktober 2017

Sanne van Rooij, bekend van het Instagram-account Living the Green Life en BeautyBlends, heeft een kookboek uitgebracht: Easy vegan. In dat boek vind je 24/7 recepten voor een plantbased lifestyle en slimme on-the-go tips. Voor iedereen die altijd of wel eens vegan wil eten. Inmiddels is ook Easy vegan 2 verschenen, weer vol makkelijke plantaardige recepten maar deze keer met een internationaal tintje. Over veganistisch eten schrijft ze het volgende in haar eerste boek.

Sanne van Rooij over plantaardig eten

“Hoi, ik ben Sanne en mijn leven is totaal veranderd in de afgelopen drie jaar. En op alle vlakken in positieve zin. Waarom? Omdat ik gezonder ben gaan eten en beter voor mijzelf ben gaan zorgen. Ik ben Sanne, 28 jaar oud, levensgenieter en gek op lekker eten. Ik eet nu al drie jaar plantaardig. In mijn zoektocht naar een lifestyle die me meer energie zou geven, niks vluchtigs maar iets met blijvend resultaat, kwam ik uit op een plantaardig dieet. Ik leerde dat gezond eten lekker is en makkelijk te maken. Dat goed voor jezelf zorgen niet zo ingewikkeld is als het lijkt en met een paar kleine aanpassingen prima in mijn dagelijks leven past. Had je me drie jaar geleden verteld dat ik geen vlees, vis en melkproducten meer zou eten, dan had ik je uitgelachen. Toch ben ik nog elke dag blij dat dit op mijn pad is gekomen en ik zal je vertellen waarom.

Het begin: lactose-intolerantie

De reden waarom ik anders ben gaan eten is simpel: ik voelde me niet lekker. Ik merkte dat ik me lusteloos voelde en vaak al moe was voordat ik opstond. Zonde, maar gek genoeg kon ik daar prima mee leven. Toen daarbij kwam dat ik een slechte huid kreeg en echt elke dag verkouden was, wist ik dat er iets moest veranderen. In eerste instantie dacht ik dat ik er met een dure crème en een flinke hoeveelheid neusspray wel zou komen. Ik realiseerde me alleen niet dat ik daarmee de symptomen bestreed en niet het onderliggende probleem.

Na een uitgesteld tripje naar de dokter werd mij verteld dat ik een lactose-intolerantie had. O, wat weet ik nog goed dat ik baalde dat ik überhaupt langs was gegaan. Waar ik eerder kon doen alsof er niks aan de hand was, wist ik nu wat ik kon doen om me beter te voelen: dierlijke melkproducten vermijden. Ik kan je vertellen: dat was een uitdaging! Zeker voor iemand die een enorme fan is/was van oude kaas. Maar na twee weken was mijn huid rustiger en was ook mijn loopneus verdwenen. Omdat ik grotendeels al vegetarisch at en nu ook melk wegliet, was een van de reacties om mij heen: ‘Goh, dan ben je veganist.’ Ik was bekend met de vooroordelen die bestonden rondom veganisme en dat was precies de reden waarom ik ervan schrok, maar tegelijkertijd was ik ook enorm nieuwsgierig omdat ik me zoveel beter voelde.

Stapje voor stapje naar een veganistisch dieet

Ik wilde dit een kans geven en ben mij gaan inlezen over de verschillende stromingen binnen plantaardige voeding. Boeken als The 80/10/10 Diet, The Food Revolution, The China Study en Kitchen Cures gingen er binnen een dag doorheen. Dit veranderde mijn kijk op mijn voedingspatroon. Zoveel informatie en zoveel goede tips!

Waar ik begonnen ben? Helemaal bij het begin. Ik ben niet van de ene op de andere dag overgestapt op een veganistisch dieet. Ik wist dan wel veel over hoe het kan bijdragen aan een goede gezondheid, maar over plantaardig koken wist ik helemaal niets. In het begin was mijn eten dus vrij saai: aardappels, groente en een vleesvervanger of pasta met tomatensaus en heel veel groente waren gerechten waar ik standaard op terugviel. Ik haalde lekkere ingrediënten in huis om er vervolgens niets mee te doen omdat ik niet wist hoe ik ze kon bereiden. Een jaar lang heb ik flink geëxperimenteerd en pas toen merkte ik dat het makkelijker werd. Ik ben geen professionele kok, maar weet inmiddels wel ingrediënten te combineren en gerechten op smaak te brengen.

De voordelen van plantaardig eten

Plantaardig eten heeft mij veel gebracht. Ik voelde me in korte tijd ineens erg goed, had energie en stiekem ook meer zin om dingen te ondernemen.

Dat gevoel was zo speciaal dat ik er wat mee wilde doen. Hoewel ik geen idee had welke kant het op zou gaan, heb ik een profiel op Instagram aangemaakt. Op zoek naar inspiratie en een manier om mijn recepten te delen, maakte ik een pagina aan onder de naam @BeautyBlends (dit was in de tijd dat smoothies een hype waren, ik durf toe te geven dat ik beter had moeten nadenken over de naam). Hier deelde ik foto’s van mijn gerechten plus het bijbehorende recept. In eerste instantie voor vrienden en familie, maar er bleken veel mensen geïnteresseerd te zijn. Niet alleen in Nederland maar ook in het buitenland.

Instagram dijde snel uit en er werd met veel enthousiasme gereageerd. Een blog, ontelbare uren in de keuken en een flinke drang naar het delen van mijn verhaal volgden. Inmiddels is Living the Green Life ontwikkeld van hobby tot fulltimebaan waar mijn collega’s en ik iedere dag enorm van genieten. Ik kan oprecht zeggen dat ik een veel leuker en positiever mens ben geworden, absoluut geen wereldverbeteraar maar vooral inspirator, voedselexpert en bovenal een gepassioneerde vegan.

Easy vegan: de aftrap van een nieuw avontuur

Easy Vegan voelt als een aftrap van een nieuw avontuur. Een nieuwe manier om te laten zien hoe leuk, lekker en makkelijk plantaardig eten kan zijn. Dat je geen uren bezig bent in de keuken en je in no time een voedzame maaltijd op tafel kunt zetten zonder onbekende ingrediënten of ingewikkelde receptuur. Ik hoop natuurlijk dat ik je met deze lekkere recepten kan overtuigen vaker plantaardig te eten.

Het belangrijkste is dat ik je met Living the Green Life op een ongedwongen manier wil laten ervaren wat vegan eten voor je kan doen en je wil laten zien dat plantaardig eten verre van saai is, maar juist uitdagend en bevredigend. Want geloof me, het is eigenlijk best leuk om over te stappen op een nieuwe manier van eten.”

 • Lees meer in dit boek

  Easy vegan
  Easy vegan

  • Altijd heerlijk en healthy eten met een plantbased lifestyle
  • Voor iedereen die altijd of wel eens vegan wil eten
  • 24/7 recepten (van ontbijt tot diner en snelle snacks) en slimme on-the-go tips
  Je bestelt en rekent af bij: Boekenwereld


  • Boekenwereld.com: onze eigen boekwinkel
  • Veilig winkelen, bestellen en betalen
  • Laagste prijs op de nieuwste boeken
  • Regelmatig gratis e-books

  Thuiswinkel waarborg

  Onze veilige betaalmethoden:

  • Ideal
  • Mastercard
  • VISA
  • Bancontact
  • AfterPay

  Ook gezonder eten?

  Op zoek naar de lekkerste recepten en betrouwbare informatie? Mis onze gratis nieuwsbrief dan niet en meld je nu aan!