Wil je een ovenschotel maken? Wij houden ervan! Ze zijn met name handig voor drukke dagen of als je gasten hebt. Je bereidt ze van tevoren in alle rust voor, en laat de oven op het ‘moment suprême’ zijn werk doen. Jij kunt op de bank ondertussen even lekker bijkomen of je met je gasten bezighouden. Ideaal! Hieronder vind je onze gezonde ovengerechten, met lekker veel groenten, vegetarisch of juist met vis; gratis recepten uit kookboeken van voedingsexpert en grote namen als Bart van Olphen, Vivian Reijs, Fajah Lourens en Jamie Oliver!
Het recept voor deze quiche met mosselen, artisjok en geitenkaas komt uit Het Zeeuwse mossel kookboek van viskenner Bart van Olphen.
Deze cottage pie met gehakt en bloemkoolpuree komt uit het boek Koolhydraatarm, suikervrij, vetrijk (De Real Meal Revolutie) van Tim Noakes. Over dit recept in het boek: “Net als lasagne is dit soort stoofschotels een van de pijlers van ons dieet. Aardappelen zijn niet meer in beeld, maar met gebruik van bloemkool kunnen we deze pie toch van een knapperige korst voorzien.”
Het recept voor deze feestelijke zalm uit de oven komt uit het kookboek Gezonder met Viv van tv-presentatrice, orthomoleculair voedingscoach, hormoontherapeut Vivian Reijs. Over deze ovenschotel schrijft ze: “Dit gerechtje blijft een van mijn favorieten. Ook als er gasten komen. Het is namelijk zo makkelijk en kan bijna niet mislukken.”
Het recept voor deze vegetarische lasagne van Fajah Lourens komt uit Fajahs boek Killerbody dieet. Het bevat 388,47 kcal, 23,07 g vet, 15,64 g koolhydraten en 27,85 g eiwit.
Nog meer ovenschotels? Deze gevulde paprika met couscous komt uit het boek I love health van Daisy Oppelaar.
Het recept voor deze gevulde tomaten met quinoa en linzen komt uit het boek 28 dagen Bikini Body Guide van Kayla Itsines. Kayla schrijft erover: “In de Griekse keuken worden tomaten en paprika’s bijna altijd met rijst gevuld. Ik besloot wat te experimenteren en heb quinoa en gedroogd fruit gebruikt – en ik ben erg blij met het resultaat :)”
Het recept voor deze sperziebonen ovenschotel komt uit het Broodbuik kookboek van cardioloog William Davis. Hij schrijft deze ovenschotel: “Dit sperziebonenpotje, met heerlijke uienringen erop, vormt een bijgerecht dat trots standhoudt naast gebakken vis, gevogelte, rund- of varkensvlees en zelfs als hoofdgerecht.”
Het recept voor deze vispastei van Jamie Oliver, met luxe vis, romige proseccosaus & red leicesterpuree, komt uit Jamie Oliver’s kerstkookboek.
Het recept voor deze zalm en garnalen taart van Jamie Oliver, met zoete aardappel en aardappelpuree, komt uit het boek Super food voor familie en vrienden. Jamie schrijft over deze ovenschotel: “Zalm en garnalen bevatten superveel vitamine B12, die onze hersenen gezond houdt, zodat we helder kunnen denken. Zalm zit bovendien tjokvol gezonde vetten.”
Het recept voor deze lasagne met savooiekool, champignons en kip komt uit het boek Super food voor familie en vrienden van Jamie Oliver. Hij schrijft erover: “We gebruiken hier kastanje- in plaats van gewone champignons, omdat ze buiten geteeld worden, wat betekent dat ze vitamine D uit het zonlicht hebben opgenomen.”
Klik hier voor meer tips.