Elke dag is pannenkoekdag! Over het algemeen zijn pannenkoeken niet zo gezond, hoewel dat niet iets is om je heel druk over te maken als je eetpatroon verder goed is (lees in de blog van Anne Marie Reuzenaar meer over de 90/10%-regel). Wil je toch een gezonde draai aan je pannenkoeken geven? Hier vind je tips én 9 recepten voor gezonde pannenkoeken. Om je dag goed mee te starten, als lunch of als avondmaal.
Met onderstaande tips worden je pannenkoeken gezond(er) en voedzaam.
Nog 1 tip tot slot. Ga je pannenkoeken bakken? Maak dan wat extra: een pannenkoek als ontbijt of lunch is heerlijk en draagt bij aan een gevarieerd eetpatroon.
Het recept voor deze boekweitmeel pannenkoeken met zoete aardappel & geitenkaas komt uit het boek Pannenkoekdag van Claudia Willekes en Geertje Tensen van Pancake Day. Pancake Day is een brand van diverse lifestyle producten voor het maken van gezonde pannenkoeken (gemaakt zonder witte bloem en toegevoegde suikers).
Het recept voor deze frambozen pannenkoekjes komt uit het boek Food talk van Kim Feenstra en Bénine Bijleveld.
Deze pompoen pannenkoeken komen uit het Het Tempelkookboek kinderen van Jacqueline van Lieshout. Een lekker ontbijtgerecht! Je kunt deze gezonde pannenkoeken serveren met wat boter en kaneel of bijvoorbeeld met plakjes banaan.
Dit recept voor een pannenkoek van eiwit met rode paprika en kaas komt uit Het beste dieet ter wereld kookboek van Christian Bitz & Arne Astrup. Anders dan met een typisch koolhydraatrijk ontbijt voorkom je met een eiwitrijk ontbijt dat je de rest van de dag te veel tussendoortjes neemt.
Het recept voor deze kikkererwten pannenkoek met hummus en avocado komt uit het boek Eet als een expert van I’m a foodie. Kom uit je comfortzone, en verwerk groenten in je ontbijt. Deze kikkererwten pannenkoek met hummus en avocado is zeker het proberen waard!
Het recept voor deze havermout pannenkoeken met blauwe bessen komt uit het boek Lekker Miljuschka van Miljuschka Witzenhausen. Een gezonde variant op de Amerikaanse blueberry pancakes. Met havermout, zodat er een bite in zit!
Deze glutenvrije pannenkoeken, gemaakt van boekweit en onder andere karnemelk, hebben een licht zurige notensmaak en voelen zacht aan. Ze zijn heerlijk met gefermenteerde santen, fruit en esdoornstroop! Het recept komt uit het boek Fermenteren van Adam Elabd.
Dit recept voor gezonde pannenkoeken van pastinaak en gierst met bramencompote komt uit het kookboek Het nieuwe Vegalicious van Alice Hart. Geraspte pastinaak geeft een gezonde zoete smaak en structuur aan deze glutenvrije gierstpannenkoekjes!
Het recept voor deze courgette-banaanpannenkoekjes komt uit het kookboek Gezonder met Viv van tv-presentatrice, orthomoleculair voedingscoach, hormoontherapeut Vivian Reijs. Heel lekkere en gezonde pannenkoeken en de ideale manier om kinderen meer groente te laten eten. Geschikt als ontbijt of lunch, en als een mee-naar-je-werk-recept!
Klik hier voor meer tips.