Gezond aan tafel logo

Intenties en affirmaties voor een goede nachtrust

13 juli 2021

Door: Anouk Puister

When you change the way you look at things,
the things you look at change.
Wayne Dyer

Alles begint met een intentie, ook een goede nachtrust. Intenties, of affirmaties, zijn in feite bewuste positieve gedachtes of diepe verlangens die je voor jezelf herhaalt en die richting geven aan wat je doet. Alles wat we denken en zeggen heeft de potentie om een bepaalde ervaring en een bepaald gevoel te transformeren of te creëren. En de gedachten en de woorden die je kiest kunnen je een bepaalde energie geven waardoor je verlangens uit kunt laten komen.

Kwantumfysica voor sceptici

Als het gaat om energie, vinden veel mensen het algauw zweverig worden, maar de kwantumfysica biedt voor de sceptici een uitkomst. Onderzoekers hebben ontdekt dat alle materie die je ziet bestaat uit kernen van atomen die vooral uit ronddraaiende elementaire deeltjes en lege ruimte bestaan. Die ‘lege ruimtes’ gedragen zich als energiegolven. Simpel gezegd, alles wat bestaat, bestaat uit energie. Wij mensen dus ook. Wij bestaan uit cellen, opgebouwd uit atomen, en ook wij produceren elektromagnetische golven. Uit onderzoek van het Heartmath Institute blijkt bijvoorbeeld dat het elektromagnetisch veld van het menselijke hart honderd keer sterker is dan dat van de hersenen. Dus als je je kunt voorstellen dat ons brein en lichaam een eigen energie hebben en uitstralen, dan kun je je misschien ook voorstellen dat je met je woorden en gedachten de energie van jezelf, van je hart en de energie om je heen kunt beïnvloeden.

Intenties, affirmaties en doelen

Je zou kunnen denken dat intenties en affirmaties gelijk zijn aan doelen, maar er zijn verschillen. Een doel is een gewenst resultaat, waar SMART-doelstellingen aan gehangen kunnen worden – Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden. ‘Vanaf nu ga ik elke dag op dezelfde tijd naar bed en ik ga elke dag een halfuur naar buiten’ zijn bijvoorbeeld heel concrete doelen. Als je deze doelen met een X in je agenda bijhoudt, werkt dat ook heel motiverend. Intenties en affirmaties spreken je echter ook op emotioneel niveau aan.

Intenties en affirmaties lijken op elkaar, het zijn allebei positieve gedachten. Ze vertegenwoordigen allebei diepe verlangens, maar het onderscheid zit in DOEN en ZIJN. Een affirmatie geeft de kracht om in het nu te acteren en een intentie geeft meer een innerlijke inspiratie of motivatie om jezelf te helpen herinneren aan wie je bent, wie je wilt zijn en wat er mogelijk is.

In mijn eigen leven hebben affirmaties en intenties me geholpen om bewuster te leven en kleine en grote veranderingen teweeg te brengen. Het herhaaldelijk zien en uitspreken van de woorden heeft me een groter vertrouwen in mijn nachtrust gegeven, maar ook meer vertrouwen in al mijn relaties en alledaagse situaties.

Herhaling

Als je jouw positieve affirmaties of intenties vaker herhaalt, worden ze onderdeel van je automatische gedachten en kunnen het nieuwe overtuigingen worden. Net zoals bij negatieve gedachten, waarbij de kracht van herhaling vaak onbewust van toepassing is. En je weet nu, hoe vaker je herhaalt, hoe sterker het nieuwe pad in je brein, hoe sterker het elektromagnetische veld om je hart.

Twee intenties voor rustgevende nachten

Hieronder vind je twee intenties voor rustgevende nachten. Eén voor in de ochtend als je wakker wordt en één voor in de avond als je in bed gaat liggen. Uiteraard ben je vrij om ook hier je eigen intenties te formuleren. Zorg ervoor dat je weet wat de gewenste uitkomst is en zorg voor een korte, positieve zin die zich richt op wat je wél wilt en stel je voor hoe dat voor je voelt. Schrijf je eigen intentie op, hang ’m op, bewaar ’m als screensaver op je computer of als achtergrond op je telefoon, zodat je er gedurende de dag aan herinnerd wordt. Probeer het maar. Je hoeft je intenties alleen maar te herhalen en te voelen dat het resultaat er ook voor jou is. Practice and all is coming.

Ga in de ochtend of in de avond bewust zitten of liggen op een plek die jou op dat moment een goed gevoel geeft. Sluit even je ogen en adem een aantal keer diep in en uit. Laat bij elke uitademing meer zachtheid toe en voel hoe je uit je hoofd in je lichaam zakt. Zeg dan tegen jezelf:

DAG
Goedemorgen lieve…
Vandaag wordt een heel mooie dag. Ik voel me wakker en uitgerust. Wanneer ik op het goede focus, wordt het goede meer. Elke dag is een nieuw begin.

NACHT
Slaap lekker lieve…
Ik ben dankbaar voor wat ik heb en wat ik heb meegemaakt. Ik ga heerlijk uitrusten en opladen voor een nieuwe dag. Wanneer ik op het goede focus, wordt het goede meer. Elke nacht is een nieuw begin.

Meer tips over hoe je je slaapkwaliteit kunt verbeteren zodat je je overdag energieker voelt? Lees Bewust slapen en uitgerust ontwaken van Anouk Puister (de Happy Sleeper).

 • Lees meer in dit boek

  Bewust slapen en uitgerust ontwaken
  Bewust slapen en uitgerust ontwaken

  • Verbeter je slaapkwaliteit zodat je je overdag energieker voelt
  • Over leefgewoonten om beter te slapen en slapeloosheid tegen te gaan
  • Boordevol nuttige tips over slapen – zoals slaaphygiëne, beweging en voeding – en ontwaken – zoals overgave, veerkracht en verbinding
  Je bestelt en rekent af bij: Boekenwereld


  • Boekenwereld.com: onze eigen boekwinkel
  • Veilig winkelen, bestellen en betalen
  • Laagste prijs op de nieuwste boeken
  • Regelmatig gratis e-books

  Thuiswinkel waarborg

  Onze veilige betaalmethoden:

  • Ideal
  • Mastercard
  • VISA
  • Bancontact
  • AfterPay

  Ook gezonder eten?

  Op zoek naar de lekkerste recepten en betrouwbare informatie? Mis onze gratis nieuwsbrief dan niet en meld je nu aan!