Gezond aan tafel logo
In beweging naar een gezondere leefstijl

Gek op geitenkaas

De een houdt ervan, de ander vindt het verschrikkelijk: geitenkaas! Je raadt het al: wij houden ervan en hopen dat jij dat ook doet of gaat doen. Niet alleen omdat het heerlijk is, maar ook omdat het een gezonde toevoeging aan je eetpatroon is.

Geitenkaas versus koemelkkaas

Allereerst een prangende vraag: is geitenkaas nou gezonder dan koemelkkaas? Het bevat in ieder geval minder lactose. Handig voor mensen met een lactose-intolerantie: die kunnen vaak wel kaas van geitenmelk eten (helaas geldt dit niet voor iedereen …). Daarnaast is het beter verteerbaar omdat er minder vetbolletjes in zitten en de eiwitten meer op die van moedermelk lijken dan bij koemelkkaas. Een gezonde keuze dus!

Volop mineralen en vitaminen

Geitenkaas zit vol mineralen en vitaminen. Bijvoorbeeld natrium (inderdaad, eet er niet te veel van!), kalium, calcium, fosfor en magnesium. Daarnaast bevat het onder andere de vitaminen B2 en B12. Hoeveel erin zit, hangt ook af van het soort kaas dat je kiest; zo bevat feta van geitenmelk veel meer kalium en natrium dan de andere soorten. Zoals bij veel voedingsmiddelen geldt: een mooie toevoeging aan je menu, maar overdrijf je consumptie niet.

Populariteit

Geitenkaas wordt de laatste jaren steeds populairder: je ziet het steeds vaker op de kaart in restaurants en ook de verkoop in supermarkten stijgt. Vaak denk je bij geitenkaas meer dan bij koemelkkaas aan sterke smaken en geuren. Of dat zo is, is heel erg afhankelijk van het soort dat je eet: er zijn er ook die juist heel erg zacht en mild van smaak zijn. Er zijn ontzettend veel soorten: verse, smeerbare, zachte en half-harde. Eigenlijk kun je alle soorten die je van koemelk maakt, ook van geitenmelk maken.

Mogelijkheden

Zoals we al eerder schreven: geitenkaas kun je op ontelbaar veel manieren gebruiken. In salades, quiches en borrelhapjes, maar ook in pasta en soepen. Het combineert met heel veel andere ingrediënten goed; denk aan honing, walnoten, tomaten, pijnboompitten, bietjes en bramen.

Klik hier voor meer tips.