Gezond aan tafel logo
In beweging naar een gezondere leefstijl

4 / 5. 1

Een gezonde leefstijl is een totaalpakket

Door: Tamara de Weijer

Wat is gezond? Die vraag krijg ik vaak. Het antwoord is niet voor iedereen hetzelfde. De Gezondheidsraad heeft de ‘Richtlijnen goede voeding’ opgesteld. Deze zijn bedoeld voor mensen die gezond zijn en gezond willen blijven. Maar mensen die een ziekte, een allergie, intolerantie of overgewicht hebben, zijn vaak beter af met een aangepast voedingspatroon. Neem even de vergelijking met auto’s: als je in een dieselauto rijdt, moet je er geen benzine in doen, en andersom. Er is niets mis met die benzine, maar hij past niet bij een dieselauto. Eenieder moet de voor hem geschikte brandstof gebruiken.

Bewust afwijken

Daar komt nog eens bij dat het misschien wel verstandig is om geen koek, snoep en chips te eten en geen alcohol te drinken, maar soms heb je daar gewoon zin in. Zelf kies ik er af en toe bewust voor om af te wijken van mijn voedingspatroon en daarvan te genieten. Het geeft mijn leven kleur om af en toe een pizza te eten met vrienden, of een glas wijn te drinken. De volgende dag pak ik het gezond eten dan net zo gemakkelijk, of zelfs gemakkelijker, weer op. Omdat ik het zelf wíl. Ik moet niets van mezelf, maar ik weet dat ik me energieker voel en minder buikpijn heb als ik gezond eet, en daarom doe ik het. Bovendien is het lekker wat ik eet, dus dat is zeker geen straf.

Traditioneel & mediterraan

Veel belangrijker dan wat je allemaal laat staan, is de vraag wat je kunt eten om je lijf in optimale conditie te houden/brengen. Gelukkig zijn daar behoorlijk veel onderzoeken naar gedaan en die komen steeds zo ongeveer op hetzelfde voedingspatroon uit. Namelijk: veel groenten, fruit, noten, volkorengraanproducten, peulvruchten, olijfolie, zuivel, eieren, aangevuld met bescheiden hoeveelheden (het liefst vette) vis en vlees (liefst kip of gevogelte en zo min mogelijk bewerkt).

Op verschillende plekken in de wereld, in de zogenoemde Blue Zones, waar een lang, gezond leven niet uitzonderlijk is, wordt op die manier gegeten. Voorbeelden zijn Okinawa in Japan, Sardinië in Italië, Nicoya in Costa Rica en Ikaria in Griekenland. Het wordt vaak omschreven als een traditioneel, mediterraan voedingspatroon.

Het gaat om het totaalpakket

Jaap Seidell, hoogleraar voeding en gezondheid aan de VU kijkt net als ik naar wat al die voedingspatronen gemeen hebben en zoomt niet in op de kleine verschillen, zoals het gebruik van rijst of pasta. Jaap Seidell: ‘Wat al deze voedingspatronen gemeen hebben is dat er voedsel wordt gegeten dat voor de meeste mensen herkenbaar is als voedsel. Daar hebben we het als mensheid tienduizenden jaren goed op gedaan, zonder veel welvaartsziekten. Belangrijk is wel dat de mensen in de Blue Zones niet alleen gevarieerd en matig eten, maar ook veel lichaamsbeweging hebben en een sterk sociaal netwerk, niet of nauwelijks roken en weinig stress ervaren. Wat nu precies de bijdrage is van die factoren afzonderlijk is niet vast te stellen. Waarschijnlijk werkt het alleen optimaal als totaalpakket.’

Lees ook:
9 lessen uit de Blue Zones om gelukkig en gezond oud te worden

Daarom besteedt Het leefstijlboek van huisarts Tamara de Weijer aandacht aan zoveel meer dan alleen voeding. Het is ook een totaalpakket. Sterker nog, de verschillende leefstijlfactoren versterken elkaar. Wie beter gaat slapen, heeft meer energie om te bewegen en vrienden te zien. Wie meer energie stopt in sociale contacten, zal beter letten op wat hij of zij eet. Gezonde voeding is wel een van de belangrijkste pijlers van dit totaalpakket. Je kunt er snel gezondheidswinst mee boeken én je hebt er zelf veel invloed op.

Niet alleen goede voeding, maar ook beweging, slaap, ontspanning, zingeving en verbinding zijn rechtstreeks van invloed op je gezondheid. Meer informatie en praktische tips over deze leefstijlfactoren vind je in Het leefstijlboek van huisarts Tamara de Weijer.



Het leefstijlboek van huisarts Tamara de Weijer

Dit artikel is gebaseerd op dit boek

  • Voel je na vier weken fitter, bouw een sterkere weerstand op en zit lekker in je vel
  • Praktische tips rond de thema’s bewegen, ontspanning, slaap en voeding
  • 30 heerlijke recepten en diverse ervaringsverhalen
Lees meer over dit boek ➔ Bestel dit boek ➔


Het leefstijlboek van huisarts Tamara de Weijer

Dit artikel is gebaseerd op dit boek

  • Voel je na vier weken fitter, bouw een sterkere weerstand op en zit lekker in je vel
  • Praktische tips rond de thema’s bewegen, ontspanning, slaap en voeding
  • 30 heerlijke recepten en diverse ervaringsverhalen
Lees meer over dit boek ➔ Bestel dit boek ➔