Gezond aan tafel logo
In beweging naar een gezondere leefstijl

3 / 5. 2

Blaasontsteking: zo voorkom & genees je het op natuurlijke wijze

Medische interventies en medicijnen verlengen levens, maar brengen vaak bijwerkingen met zich mee. Gelukkig kunnen specifieke klachten op een natuurlijke wijze worden aangepakt met voeding, kruiden of supplementen. Voeding is een krachtig medicijn, dat niet alleen diabetes type 2 kan omkeren, maar ook effectief is bij haaruitval, gewrichtsklachten en brandend maagzuur. Ontdek hieronder hoe voeding, kruiden, supplementen of homeopathische middelen blaasontsteking kunnen verhelpen of verlichten.

Let op: dit betekent niet dat reguliere geneesmiddelen moeten worden vermeden, vooral niet in acute situaties. Voor chronische aandoeningen kan een natuurlijke benadering echter uitkomst bieden. Raadpleeg altijd een deskundige bij het combineren van natuurlijke middelen met reguliere medicijnen.

Auteur: Anne Marie Reuzenaar

Blaasontsteking

Mannen hebben ook wel eens een blaasontsteking, maar het is toch vooral een vrouwenkwaal. Zeker rond de menopauze hebben veel vrouwen er last van. Bij een blaasontsteking is het slijmvlies van de blaas en urinebuis ontstoken door een bacterie ‒ meestal de E-colibacterie, die in de darmen en op de huid rond de anus zit. Deze bacterie kan via de plasbuis de blaas binnenkomen en een ontsteking veroorzaken. Vrijen vergroot de kans dat de E-coli de plasbuis kan bereiken. Andere oorzaken zijn: slechte hygiëne, irriterende voedingsstoffen, onvoldoende drinken, chemische stoffen en de menopauze.

De klachten als gevolg van blaasontsteking zijn:

  • vaak aandrang om te plassen terwijl er weinig urine komt
  • branderig gevoel bij het plassen
  • troebele urine met sterke en onaangename geur
  • bloed bij de urine
  • buikpijn (en/of rugpijn)

Voor blaasontsteking geldt: voorkomen is beter dan genezen. Eenmaal toch een blaasontsteking? Dan valt er heel wat aan te doen voordat je naar de antibiotica moet grijpen.

‘Laat voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding.’ – Hippocrates, vader van de geneeskunde (2300 jaar geleden)

Blaasontsteking voorkomen

  • Wacht niet met plassen. Ga bij aandrang naar het toilet en plas de blaas helemaal leeg.
  • Zorg voor een goede hygiëne. Wc-papier van voor naar achteren gebruiken, voor het vrijen zorgen dat de gebieden rond de vagina en anus schoon zijn en na het vrijen de urinewegen schoonspoelen. Dit alles zonder zeep.
  • Drink veel water. Zeker als je een (beginnende) blaasontsteking hebt ‒ ook omdat je anders niets te plassen hebt en het alleen pijnlijker wordt en de bacteriën niet weggespoeld worden. Ook als je geen blaasontsteking hebt, is het goed voldoende (minstens 2 liter) te drinken. Dat is vooral (mineraal) water, maar ook blaas- en nierkruidenthee, brandnetelthee, maar je kunt ook vocht binnenkrijgen door soep te nemen of bijvoorbeeld komkommer.
  • Laat suiker en producten met (verborgen) suiker staan. Suiker is een voedingsbron voor bacteriën en bevordert de groei ervan.
  • Verbeter je weerstand. Bij een lage weerstand kan het immuunsysteem zich niet goed tegen bacteriën verdedigen. Je weerstand kun je verhogen met echinacea en vitamine C, vitamine D, beta-glucaan en door je darmflora te verbeteren.
  • Verbeter je darmflora. Een groot deel van je immuunsysteem zit in je darmen. Belangrijk dus om te zorgen dat je darmen gezond zijn. Neem voeding die gunstig is voor je darmflora zoals biogarde, karnemelk, zuurkool, kefir, tempeh, natto, augurk en olijven. Slik eventueel aanvullend ook een goed probioticum, zeker als je behandeld bent met antibioticum.

Natuurlijke middelen bij blaasontsteking

Natuurlijke middelen die zinvol kunnen zijn bij een blaasontsteking:

  • cranberry’s (veenbessen). In cranberry’s zitten flavonoïden die ervoor zorgen dat de E-colibacterie zich niet aan de blaaswand kan hechten. Ook wordt de urine er iets zuurder van. Werkt preventief. Kies voor suikervrije cranberry’s, cranberrysap of een cranberrysupplement.
  • D-mannose. Dit is een vorm van suiker die niet door het lichaam opgenomen wordt, maar via de urine wordt uitgescheiden. Het zorgt ervoor dat de E-colibacterie zich aan de D-mannose hecht in plaats van aan de blaaswand. Als de blaasontsteking na 24 uur nog niet over is na gebruik van D-mannose dan is een andere behandeling nodig.
  • berendruif (uva ursi). Dit kruid kan ingezet worden bij een (beginnende) blaasontsteking. Maak een aftreksel van gedroogde berendruifbladeren. Neem daarvoor 1 eetlepel berendruifblad en doe dat in 1 kop water. Breng aan de kook en laat het op laag vuur 15 minuten zachtjes koken. Je houdt maar heel weinig over. Laat het afkoelen en giet het door een theezeefje. Drink 3 x daags 1 à 2 slokken. Let op, het is vies, dus misschien wil je het met iets wegspoelen. Neem het maximaal twee dagen. Gebruik het niet als je zwanger bent, borstvoeding geeft, maagpijn hebt, medicatie voor je hart gebruikt of nierproblemen hebt.

Ga naar de huisarts als het te lang duurt of je klachten verergeren. Er is altijd een risico dat de infectie optrekt naar je nieren, met een nierbekkenontsteking als gevolg.

Meer lezen over voeding als medicijn? In Natuurlijk! Langer gezond geeft voedingsdeskundige Anne Marie Reuzenaar tips en adviezen bij 30 veelvoorkomende klachten en aandoeningen. Daarnaast lees je over hoe je voeding inzet als middel om langer en gezonder te leven (inclusief recepten!).

Je leest hier meer over gezondheid:

  1. Vezels en probiotica: dit eet je voor een goede gezondheid
  2. De gezondheidsvoordelen van ashwagandha
  3. 10 tips om je spijsvertering op een natuurlijke manier te ondersteunen
  4. Overgewicht en afvallen: van 5 procent wordt alles beter