6 ideeën voor een gezonde lunchtrommel voor je kinderen

Weet je nog hoe opgewonden je als kind kon zijn als je je lunchtrommel opende om te zien wat erin zat? Als je een moeder had die van wanten wist, kon dat het hoogtepunt van de schooldag zijn. Zelfs zonder de witte bammetjes en mierzoete roze koeken uit je verleden kun je heerlijke lunches maken die bomvol goede voedingsstoffen zitten. Hieronder vind je zes heerlijke ideeën voor een gezonde lunchtrommel voor je kinderen uit het boek Super eten voor superkinderen, mét recepten! Tip: voeg daarnaast gezonde (en leuke) extraatjes toe, zoals reepjes salami, blokjes kaas, stukken fruit en groenten, gekookte eieren en noten.

Gezonde voedingskeuzes voor je kind

Tussen de peuterspeelzaal en de middelbare school groeit je kind met horten en stoten. Tot de puberteit schieten ze met zo’n 5 tot 6 centimeter per jaar de hoogte in, niet geleidelijk maar in groeispurts, van maand tot maand en zelfs van week tot week. (Interessant weetje: in het voorjaar groeien kinderen het hardtst). Maar hoe snel of langzaam ze ook groeien, ze blijven heel veel energie nodig hebben. Daarom moet jij in je voedingskeuzes proberen niet voor de makkelijkste optie te gaan, maar voor de gezonde optie!

Wat zet je je niet-meer-piepjonge kind voor? Ongeveer hetzelfde wat je hem als peuter gaf, alleen in grotere hoeveelheden:

  • Veel eiwit, dus vlees, vis, eieren
  • Veel groenten en peulvruchten en fruit met mate
  • Voldoende zuivel (maar let op, niet ieder kind reageert daar goed op, dus lees op in het boek wat we over zuivel te zeggen hebben)
  • Gezonde vetten bij elke maaltijd.

Tip 1: Hamwraps met appel en kaas

Voor 4 kleine wraps

  • 4 plakjes ambachtelijke ham
  • 1 rode appel, in plakken; besprenkel ze met wat citroensap tegen verkleuren
  • 4 plakjes kaas

Gebruik de plakjes ham om wraps van te maken en de kaas en de appel als vulling. Zet de wraps vast met cocktailprikkers.

Ham wraps met appel en kaas - Gezond aan tafel - recept

Tip 2: Water met een smaakje

  • Water + fruit, groente of kruiden

Water is de beste drank voor kinderen, hoewel dat wat saai kan zijn. Pimp het daarom met wat stukjes fruit, groente of kruiden. Wij hebben schijfjes sinaasappel en enkele blaadjes munt toegevoegd aan het waterflesje.

Water met een smaakje - Gezond aan tafel - recept

Tip 3: Eirolletjes met zalm, roomkaas en komkommer

Voor 2 eirolletjes

  • beetje kokosolie om in te bakken
  • 2 eieren, goed losgeklopt met een snufje zout
  • 2 eetlepels roomkaas
  • ¼ komkommer, in plakjes gesneden met een dunschiller
  • 50 g gerookte zalm

Verwarm een koekenpan en vet hem in met een beetje kokosolie. Schenk de helft van het geklopte ei in de pan en bak hier een dunne omelet van, bijna als een flensje. Laat het ei aan één kant lichtbruin worden en bak dan de andere kant. Herhaal dit met het resterende eimengsel. Leg de omeletten op een plank.

Bestrijk de omeletten met de roomkaas en leg daar de komkommer en de gerookte zalm op. Rol het ei strak op en snijd het in dikke stukjes. Je kunt ze aan spiesen rijgen met een paar komkommersterren ertussen.

Ei rolletjes met zalm, roomkaas en komkommer - Gezond aan tafel - recept

Tip 4: Bananen-aardbeiensmoothie

Voor 1 smoothie

  • 85 g yoghurt
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 1 banaan, gepeld en in grove schijfjes
  • 50 g verse aardbeien, in plakjes

Pureer alle ingrediënten tot een gladde drank. Doe de drank in een fles en zet deze in de koelkast of in de vriezer tot de kinderen naar school gaan. (Als de smoothie te dik is, kun je een scheutje melk toevoegen.)

Bananen aardbeien smoothie - Gezond aan tafel - recept

Tip 5: Banaan-spekrolletjes

Voor 10 rolletjes

  • 2 bananen, gepeld en in 5 stukken
  • 250 g doorregen spek

Verwarm de oven voor op 200 °C. Rol elk stukje banaan in een plakje spek, zet het spek zo nodig vast met een cocktailprikker. Leg ze op een bakplaat en bak de rolletjes 20 minuten, tot het spek knapperig is. Ze kunnen ook in een pan worden gebakken, of op de barbecue geroosterd.

Banaan spek rolletjes - Gezond aan tafel - recept

Tip 6: Tonijnhapjes

Voor 8-10 hapjes

  • 2 blikjes (à 170 g) tonijn in water, goed afgegoten
  • 2 eetlepels kikkererwtenmeel
  • 2 eieren
  • 1 theelepel citroenrasp
  • 2 lente-uitjes, gesnipperd
  • 1 theelepel gehakte peterselie
  • 1 theelepel gehakte bieslook
  • 2 eetlepels boter, om te bakken

Meng alle ingrediënten behalve de boter. Breng het mengsel op smaak met een beetje zout en peper. Maak miniburgers van het mengsel. Verwarm de boter in een pan en bak de tonijnhapjes aan beide kanten goudbruin.

Tonijn hapjes - Gezond aan tafel - recept

Ook gezonder eten?

Op zoek naar de lekkerste recepten en betrouwbare informatie? Mis onze gratis nieuwsbrief dan niet en meld je nu aan!