Gezond aan tafel logo
In beweging naar een gezondere leefstijl

0 / 5. 0

15 tips om je darmflora en breingezondheid een boost te geven

Er zijn een aantal dingen die bij iedereen bijdragen aan gezonde hersenen en darmen. Dit zijn mijn 15 beste tips om je darmflora en breingezondheid een boost te geven.

Door: Charlotte Labee

15 tips voor gezonde hersenen en darmen

1. Eet meer groenten en fruit

Zo krijg je de aanbevolen hoeveelheid vezels (30 tot 40 gram per dag) makkelijker binnen. Helaas halen de meeste mensen dit niet en komen de darmen van veel Nederlanders vezels tekort. Gelukkig helpen de smoothierecepten in dit boek je om op een makkelijke en lekkere manier meer vezels in te nemen.

2. Vermijd stress

Stress brengt je darmflora in disbalans, laat je darmcellen anders functioneren, zorgt voor ontstekingen en activeert de verkeerde hormonen. Ook neemt in je darm je pH-waarde af, waardoor je een voedingsbodem creëert voor ongewenste bacteriën. Bacteriën bevatten receptoren voor neurotransmitters en beïnvloeden de ontwikkeling van BDNF (brain-derived neurotrophic factor). Dit is een belangrijk groeihormoon voor de hersenen.

3. Vermijd suikers

Suikers bieden een fijne omgeving aan schimmels, waardoor het aantal slechte bacteriën in de darmen toeneemt. Dit leidt tot hogere ontstekingswaarden en een verminderde capaciteit om voedingsstoffen op te nemen. Hierdoor krijgt het brein niet meer de nutriënten die het nodig heeft om optimaal te functioneren. Kortom: met suikers beschadig je zowel de darmen als de hersenen.

Lees ook: Hoe je darmen je hersenen beïnvloeden

4. Vermijd bewerkte voeding

Bewerkte voeding kan je darmen beschadigen, waardoor er problemen kunnen optreden met de opname van voedingsstoffen.

5. Vermijd medicijnen (waar mogelijk)

Medicijnen kunnen de darmflora behoorlijk verstoren. Dat kan al het geval zijn bij een onschuldig paracetamolletje. Van een antibioticakuur kunnen je darmen maanden tot zelfs jaren last ondervinden. Ook kan een kuurtje de groei en ontwikkeling van je hersenen remmen. Gebruik daarom geen medicijnen zolang het niet echt nodig is. Kies liever voor een natuurlijk alternatief waarmee je de darmen niet verstoort. Als pijnstiller heeft kurkuma bijvoorbeeld een vergelijkbare werking als een paracetamol. De laatstgenoemde werkt hooguit iets sneller.

6. Drink liever geen alcohol

Ook alcohol verstoort de darmflora en daarmee ook de capaciteit van je hersenen om zich te ontwikkelen. Het is een fabeltje dat je hersencellen afsterven van een paar drankjes. Wel kan de neurochemie van je brein veranderen en de ontwikkeling ervan tijdelijk stoppen.

7. Maak contact met de natuur

Loop met je blote voeten in de tuin en woel met je handen in de aarde. Tuinieren brengt je in aanraking met miljarden bacteriën die in de grond leven. Alleen daarom al is het een aanrader om zo veel mogelijk tijd in de natuur (liefst iedere dag) door te brengen.

8. Wandel in de natuur

Het liefst tussen de loofbomen, want dit herstelt je microbioom.

9. Eet gezonde kruiden en specerijen

De juiste kruiden en specerijen kunnen je darmen helpen herstellen.

10. Eet probiotische en prebiotische voeding

Zo voed je de goede bacteriën in je darmflora met de juiste voedingsstoffen. Gefermenteerde voeding is hiervoor ideaal, want bacteriën doen het goed in een zure omgeving.

11. Beweeg voldoende

Beweging helpt je voedselmachine om goed te functioneren. Wandelen, yoga en fietsen zijn goede voorbeelden van matig inspannende activiteiten die bijdragen aan gezonde darmen.

12. Eet gevarieerd

Hoe meer verschillende kleuren groente en fruit, hoe beter het is voor je darmen en hersenen.

13. Vast één dag per week

Of experimenteer met kortere vastperiodes in de vorm van intermittent fasting. Vasten geeft je darmen rust, waardoor ze kunnen herstellen. Ook verlagen je ontstekingswaarden en krijg je er meer energie voor terug. Belangrijk bij intermittent fasting is dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Ga daarom altijd met een expert aan de slag, die je een geschikt voedingsschema kan voorschrijven. Zo doe je jezelf niet tekort.

14. Gebruik zo nu en dan een goede probioticakuur

Dit zorgt voor de aanvulling van gezonde bacteriën in je darmen. De juiste bacteriën in je darmstelsel helpen onder meer bij de vertering en opname van voedingsstoffen.

15. Drink voldoende vocht

Wist je dat je brein voor 80 procent uit water bestaat? Water is dan ook een essentiële basisbehoefte. We hebben minimaal 2 liter water per dag nodig, onder meer om de darmen gezond te houden.

Meer tips voor gezonde hersenen? In het boek Brain Food Smoothies van Charlotte Labee vind je informatie over ‘brain food’ en 80 smoothie-recepten om meteen mee aan de slag te gaan.



Brain Food Smoothies

Dit artikel is gebaseerd op dit boek

  • Combineer de kracht van goede voeding met die van je eigen brein om nieuwe gewoontes te creëren en je gezondheid en mindset ingrijpend te veranderen
  • Heldere uitleg over de (samen)werking van je hersenen en darmen, handige breinweetjes over belangrijke voedingsstoffen en supplementen, praktische voedingstips
  • 80 heerlijke recepten voor smoothies
Lees meer over dit boek ➔ Bestel dit boek ➔


Brain Food Smoothies

Dit artikel is gebaseerd op dit boek

  • Combineer de kracht van goede voeding met die van je eigen brein om nieuwe gewoontes te creëren en je gezondheid en mindset ingrijpend te veranderen
  • Heldere uitleg over de (samen)werking van je hersenen en darmen, handige breinweetjes over belangrijke voedingsstoffen en supplementen, praktische voedingstips
  • 80 heerlijke recepten voor smoothies
Lees meer over dit boek ➔ Bestel dit boek ➔