Gezond aan tafel logo

10 redenen om het Paleo-dieet te volgen

6 maart 2017

Voeding

Door Daniel Green

Eenvoudig gezegd komt het Paleo-dieet erop neer dat je het eten eet waarvoor je lichaam is gemaakt: vlees, vis, noten, zaden, fruit en groentes.

De manier waarop we tegenwoordig eten is fout. We zijn afhankelijk geworden van synthetisch en zwaar bewerkt eten dat leidt tot ernstige gezondheidsproblemen (diabetes en obesitas). Zelfs als we denken dat we gezond bezig zijn, eten we vaak ingrediënten (zoals granen, melkproducten en peulvruchten) die spijsverteringsproblemen veroorzaken en kunnen resulteren in chronische symptomen waaronder een laag energieniveau, opgezwollen gewrichten, oprispingen en acne.

Eten en leven volgens het Paleo-plan (ook wel het holbewoners- of het stenentijdperkdieet)

Maar er is een betere manier om te eten en te leven, en dat is volgens het Paleo-plan. Het wordt ook wel het holbewoners- of het stenentijdperkdieet genoemd. Dit komt doordat ‘paleo’ verwijst naar het paleolithicum, een tijdperk ongeveer 2,5 miljoen jaar geleden toen onze voorouders jager-verzamelaars waren met een dieet dat uit vlees, vis, noten, zaden, fruit en groentes bestond. Bij het evolueren van de mensheid zijn onze levensstijl en het voedsel dat we eten dramatisch veranderd. De Agrarische Revolutie heeft granen, zuivel, peulvruchten, zout, suiker en alcohol in ons dieet geïntroduceerd. Het gebruik van chemicaliën in de landbouw, de toenemende populariteit van kant-en-klaarmaaltijden en chemische toevoegingen aan ons eten hebben ervoor gezorgd dat ons dieet de laatste honderd jaar meer veranderd is dan ooit tevoren.

Veel van de voeding die we tegenwoordig eten bevat geen voedingsstoffen meer en is volgepompt met verkeerde vetten, verborgen zout, suiker en een hele serie E-nummers, zoals kleurstoffen, conserveermiddelen, bevochtigingsmiddelen, emulgatoren, kunstmatige smaakstoffen, zuurregulatoren en vulstoffen. Onderzoek na onderzoek toont aan dat onze gezondheid afneemt. Sinds 2007 is het aantal mensen met diabetes in Nederland van 668.000 gestegen naar 800.000. Daarnaast schat men dat bij 200.000 mensen de diagnose nog niet gesteld. Verwacht wordt dat het aantal patiënten de komende twintig jaar nog eens met dertig procent zal stijgen. Hart- en vaatziekten veroorzaken jaarlijks meer dan 4 miljoen doden in Europa en een stuitende 53% van de mannen en 43,7% van de vrouwen in Nederland heeft overgewicht.

Steeds meer hypergevoeligheid voor gluten en lactose

Steeds meer mensen ontwikkelen hypergevoeligheid voor gluten en lactose en omdat dit vaak niet officieel wordt vastgesteld, leven veel mensen jarenlang met de chronische symptomen van een slechte gezondheid. Het is daarom geen verrassing dat er steeds meer bewijs is dat onze moderne eetgewoontes veel van de chronische ziektes veroorzaken die tegenwoordig in de westerse wereld voorkomen. Ons dieet lijkt in bijna niets op dat van onze paleolithische voorouders, terwijl onze menselijke genen sindsdien nauwelijks zijn veranderd.

Veel experts geloven dat het menselijk lichaam genetisch niet genoeg veranderd is om onze moderne manier van eten te kunnen verdragen. Het natuurlijke dieet van onze voorouders uit het stenen tijdperk zou de oplossing kunnen zijn voor vele ziektes en onze chronisch slechte gezondheid. Maar een betere gezondheid op de lange termijn is maar een deel van het verhaal. Het volgen van het Paleo-dieet kan energieniveaus verhogen, het immuunsysteem verbeteren en een algemeen gevoel van gezondheid en vitaliteit geven.

Bekijk ook:
Alle Paleo-recepten op onze site

Positieve effecten

Het Paleo-dieet kan de volgende positieve effecten hebben:

 • Verhoogd energieniveau
 • Verbeterde slaap
 • Egalere huid en gezonder haar
 • Mentale helderheid
 • Verbeterde stemming en humeur
 • Minder opgeblazen gevoel en minder spijsverteringsproblemen
 • Minder hoofdpijn en migraine
 • Minder gewrichts- en spierpijn
 • Minder verkoudheid en infecties

10 Redenen om het Paleo-dieet te volgen

 1. Het is gebaseerd op onverwerkt, gezond eten – en dat betekent minder toegevoegde stoffen, minder ongezonde transvetten en geen verborgen suiker of zout.
 2. Het bevat weinig zout en is rijk aan kalium – met als gevolg een lagere bloeddruk.
 3. Er wordt veel fruit en groente gebruikt – waardoor je met gemak 5 porties per dag eet.
 4. Het bevat weinig verzadigd vet en veel gezonde vetten – wat een lager cholesterolgehalte betekent en minder ontstekingen.
 5. Het is rijk aan eiwitten en vezels – waardoor je langer een vol gevoel houdt en niet tussendoor gaat snacken.
 6. Het geeft je stofwisseling een herstart – wat handig is als je probeert af te vallen.
 7. Het is glutenvrij – waardoor je minder last hebt van een opgeblazen gevoel en andere spijsverteringsproblemen.
 8. Het heeft een lage GI (glykemische index) – waardoor je hoge pieken in de bloedsuikerspiegel voorkomt.
 9. Het is rijk aan plantaardige antioxidanten – die het risico op bepaalde vormen van kanker en aandoeningen zoals dementie kunnen verkleinen.
 10. Het helpt de pH-waarde in je lichaam in balans te brengen – moderne diëten moedigen de zuurproductie in je lichaam aan, waardoor het calciumgehalte in je botten zou dalen en wat kan leiden tot vele andere gezondheidsproblemen, zoals nierstenen, artritis, vermoeidheid, hoofdpijn, PMS en huidaandoeningen. Het Paleo-dieet helpt een meer alkalische omgeving te creëren.

Daniel Green is een Amerikaanse televisiekok die zich heeft toegelegd op gezonde voeding. Hij schreef diverse (kook)boeken over het Paleo-dieet, waaronder Het Paleo-kookboek. In dit praktische, inspirerende kookboek vind je honderd suikervrije, glutenvrije en zuivelvrije recepten voor ontbijt, lunch en diner. Daarnaast legt Daniel onder andere ook uit wat het Paleo-dieet eigenlijk is en geeft hij 10 redenen om het te volgen.

  Ook gezonder eten?

  Op zoek naar de lekkerste recepten en betrouwbare informatie? Mis onze gratis nieuwsbrief dan niet en meld je nu aan!