Zo creëer je een optimaal veilige en hechte relatie
Het is goed om eens stil te staan staan bij je huidige liefdesrelatie. Hoe voel je je eigenlijk in je huidige relatie? Waar kunnen jij en je partner de relatie eventueel versterken en verbeteren?
Sue Johnson, Canadese psychologe en hoogleraar, helpt liefdesstellen om hun relatie optimaal veilig en hecht te maken. Ze gebruikt als uitgangspunt dat liefdesrelaties geen rationele contracten zijn, maar puur emotionele banden. Daarom moeten we, als we onze relatie willen verbeteren, niet slechts kijken naar gedrag maar vooral naar de onderliggende emoties. Ze gebruikt Emotional Focussed Therapy (afgekort EFT) om een veilige en blijvende band te creëren tussen partners. Hoe gaat dit in zijn werk? En wat is veilige en hechte liefde eigenlijk?
Verbondenheid
Johnson stelt in haar boek dat liefdesrelaties vooral te maken hebben met een ingeboren behoefte aan veilige emotionele verbondenheid. Wat gebeurt er nu tussen mensen als ze van elkaar houden, maar ze die veiligheid niet meer optimaal bij elkaar voelen? Wanneer contact met elkaar krijgen lastig is? Een gemis aan verbinding in de liefdesrelatie heeft een grote impact, niet alleen op onze geestelijke gezondheid, maar ook op onze fysieke gezondheid. Zo is de kans op hartproblemen bijvoorbeeld groter voor mensen die de verbinding in hun relatie missen.
Hechtingstheorie
Verbinding is vanaf ons allereerste levensjaar al van cruciaal belang om te overleven. Het gaat dan om hechting tussen moeder en kind, ook wel hechtingstheorie genoemd. Als we eenmaal volwassen zijn is deze veilige hechting nog steeds van groot belang. Het stelt ons in staat als autonoom en assertief persoon in de wereld te kunnen handhaven. Mensen met hechte relaties hebben een stevige uitvalsbasis om de buitenwereld in te trekken en ervaren hun relatie als een veilige haven waar ze kunnen thuiskomen.
Relatieconflicten
Als partners die veilige haven, die verbondenheid, niet meer genoeg voelen treden relatieconflicten op. Relatieconflicten en ruzies zijn vaak niets meer dan een noodkreet waarmee partners aangeven dat ze de ander weldegelijk nodig hebben. De ruzie kan gaan over onbenullige dingen, maar de achterliggende emotie is altijd een gebrek aan aandacht, vertrouwen, respect, erkenning en begrip. En dit gaat vaak gepaard met boosheid, pijn, verdriet en vooral angst. Die angst voelen partners in een ruzie. Dit is evolutionair gezien logisch: Als de veilige geborgenheid voor een kind er niet is, staan de overlevingskansen op het spel.
Emotional Focussed Therapy (EFT)
Emotional Focussed Therapy (EFT) is een effectieve methode om mensen te helpen hun ruziepatronen en de daarbij onderliggende emoties te herkennen. Met de EFT relatietherapie leren koppels onder andere om de onderliggende emoties uit te spreken. Elkaar te vertellen dat ze de ander nodig hebben. Dat ze er voor de ander zullen zijn. Uiteindelijk gaat het om de basisvraag in iedere liefdesrelatie: ‘ben jij er voor mij?
Het woord emotie komt van het Latijnse woord ‘emovere’, dat bewegen betekent. We voelen ons ‘bewogen’ als degenen van wie we houden hun diepste gevoelens tonen. Door deze gevoelens te tonen bewegen partners naar nieuwe manieren van reageren op elkaar en raken ze uit de vicieuze cirkel. Er kan dan een veiligere en hechtere relatie ontstaan, waarbij stellen ‘weer écht in elkaars hart kunnen kijken’.
De 7 stappen van EFT
EFT bestaat uit 7 stappen, waarbij elke stap een volgende verdieping van de relatie is. Je kunt de volgende stap dus pas nemen als je je samen de voorgaande stappen hebt eigen gemaakt. De stappen zijn als volgt:
- De duivelse dialogen (de onderliggende emoties) leren herkennen.
- De pijnplekken vinden
- Op een crisis terugkijken
- Houd me vast – betrokkenheid en verbondenheid ontwikkelen
- Kwetsuren vergeven
- De band versterken via seks en aanraking
- Je liefde levend houden
Ben je benieuwd geworden wat EFT voor jouw relatie zou kunnen betekenen? Dan is ‘Houd me vast’ hét handboek voor een veilige en hechtere relatie.
Wil je meer lezen over gezonde relaties? Hier lees je meer.
Wil je regelmatig gratis inspiratie voor een gelukkige en gezonde leefstijl ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Ja ik wil tips en tricks voor een gelukkige en gezonde leefstijl ontvangen ➔