Gezond aan tafel logo
In beweging naar een gezondere leefstijl

0 / 5. 0

Hoe houd je als moeder focus op je doelen?

Bijna de helft van de dingen die we dagelijks doen, gebeuren zonder dat we er bewust bij stilstaan. Deze gewoontes, of ‘habits’, beïnvloeden ons persoonlijke en professionele leven op manieren die we vaak niet eens realiseren. Veel moeders hebben hier last van. Ze kunnen zich niet concentreren op hun werk, laat staan op hun grootste doelen en passies. Ze cijferen zich weg voor hun gezin, zijn overprikkeld en overbelast. Ze willen verandering in hun leven. Maar hoe kun je dit aanpakken?

Volgens auteur Tessa Heinhuis moet je gewoon één kleine stap zetten in de richting waar je naartoe wilt. Of het nu dat veel hogere salaris is, een gezondere manier van leven of je sociale leven een boost geven, je kunt iets groots alleen met kleine gedragsaanpassingen bereiken. Het klinkt misschien makkelijker dan dat het in werkelijkheid is, we get it. Wij delen daarom de beste tips & tricks om je doelen als moeder te bereiken, uit Tessa haar nieuwste boek ‘Happy Mom’.

Pas je omgeving aan

Veel moeders zijn druk en moe. Ze willen verandering in hun leven. Aan motivatie ligt het vaak niet: je kunt iets graag willen veranderen en je nieuwe manier een paar dagen volhouden, maar het dan toch weer laten liggen. De eerste stap om je gedrag te veranderen is het creëren van de juiste omgeving. Dit begint met het identificeren van de triggers, of ‘cues’, die je herinneren aan de dingen die je wilt bereiken.

Kleine dingen die je als moeder direct in je omgeving kunt veranderen om het moederschap makkelijker te maken, zijn:

1. Leg een aankleedkussen op je bank zodat je niet altijd naar een andere kamer of zelfs naar boven hoeft als er een plas- of poepluier is.
2. Zet een pan met water en een deksel op het fornuis zonder het vuur aan te zetten. Mocht je vieze spenen tegenkomen, gooi je ze gelijk in die pan. Zo kook je ze sneller en vaker uit.
3. Doe de vieze kleding van je kinderen naast de wasmachine uit. Scheelt sjouwen met volle wasmanden.
4. Meet voor nachtvoedingen ’s avonds de schepjes melkpoeder al af en zet die klaar in een dichte en schone fles.
5. Leg schone sokken beneden naast de schoenen klaar.
6. Leg de voorleesboeken klaar in de kinderbedden.

“Je hebt geen invloed op: wat je overkomt, wat anderen vinden, wat anderen zeggen, wat anderen doen en het verleden.  Je hebt wel invloed op: Wat je doet, wat je zegt, wat je denkt en wat je niet doet.” – Tessa Heinhuis

Slechte gewoontes voor moeders

Slechte gewoontes voor moeders zijn, bijvoorbeeld:

* ongezond eten, samen met de kinderen, omdat je geen energie, tijd en geld hebt om gezond te koken;
* te laat komen;
* meer op je telefoon kijken dan naar de mensen om je heen;
* niet om hulp vragen;
* niet tandenpoetsen, omdat het avondritueel al zoveel werk is en je moe bent;
* schreeuwen of je stem verheffen, zeker als je moe of gestrest bent;
* een hele dag thuis zijn en niet samen spelen met je kind;
* geld uitgeven zonder een budget of een plan;
* je kind vergelijken met zijn of haar broer of zus;
* een corrigerende tik: elke tik, knijp of duw is er één te veel;
* het voorlezen overslaan;
* niet consequent genoeg blijven, waardoor je kinderen sneller je grenzen opzoeken;
* in een woede-uitbarsting je kind hard vastpakken;
* verwachten dat iets zal gaan zoals jij in je hoofd denkt dat het zou moeten gaan;
* niet luisteren naar het verhaal dat je kind vertelt;
* in het weekend werken;
* vriendinnen afzeggen omdat je te moe en druk bent;
* je kinderen snel in bed leggen omdat je er geen zin meer in hebt, terwijl die laatste gesprekjes van de dag zo waardevol zijn.

De reden van je slechte gewoontes

Veel van ons slechte gedrag komt voort uit dieperliggende menselijke behoeftes. Als je je daar bewust van bent, kun je het afleren.

* We shoppen online omdat we ons knapper willen voelen, zoals vroeger, voordat we kinderen hadden.
* We scrollen op social media, omdat we ons alleen voelen en verbinding met anderen zoeken.
* We zoeken dingen op via Google uit onzekerheid.
* We koken iets kant-en-klaars omdat we bang zijn dat als we groots uitpakken, niemand van het gezin het lekker vindt en we falen.
* We vergelijken ons kind met het kind van onze vriendin omdat we niet buitengesloten willen worden.
* We vragen niet om hulp omdat we ons schamen voor het feit dat we het misschien zelf niet aankunnen.
* We vervallen in bepaalde patronen, omdat we een verleden hebben, emoties voelen en gewoon mensen zijn. Het is niet altijd jouw schuld.

Minder slechte gewoontes hebben maakt je een betere moeder en een gelukkiger mens. De kunst zit ’m in dat gedrag dat je wilt afleren, allereerst minder beschikbaar te maken in je omgeving.

Wist je dat: Volgens onderzoekers duurt het 18 tot 254 dagen voordat je een nieuwe gewoonte hebt aangeleerd: het ligt er maar net aan wat die gewoonte is.

Maak je doelen kleiner

Grote doelen kunnen onbereikbaar lijken. Je kunt ze behapbaar maken door ze op te delen in kleine stappen. Hoe kleiner de eerste stap, hoe waarschijnlijker het is dat je die zult zetten. Het draait allemaal om het creëren van rituelen en gewoontes in je leven. Begin met kleine acties die je dagelijks kunt herhalen. Deze kleine stappen zullen na verloop van tijd leiden tot grotere veranderingen.

Maak de reis naar je doelen leuker

Om nieuwe gewoontes te laten beklijven, moeten ze plezierig zijn. Gebruik de “Koppelmethode” om gewenst gedrag te koppelen aan iets wat je leuk vindt. Als beloning voor jezelf kun je bijvoorbeeld na het voltooien van een taak iets doen wat je echt leuk vindt. Het creëren van positieve associaties maakt het gemakkelijker om nieuwe gewoontes vol te houden.

Lees ook: 4 dingen die je wilt weten als kersverse moeder

Beloon jezelf

Het vieren van je successen, hoe klein ook, is van cruciaal belang om gemotiveerd te blijven. Zelfs de kleinste mijlpalen verdienen erkenning. Beloon jezelf op de korte termijn om je brein te stimuleren en je motivatie hoog te houden. Dit helpt je op de lange termijn je doelen te bereiken.

De beste versie van jezelf

Het veranderen van je gedrag en het aanleren van nieuwe gewoontes is een proces dat tijd en toewijding vergt. Door je omgeving aan te passen, kleine stappen te zetten, plezier te vinden in het proces en jezelf op de korte termijn te belonen, kun je je focus weer richten op je doelen en passies. Onthoud dat het niet alleen om het eindresultaat gaat, maar ook om de reis zelf. Door bewuste keuzes te maken en positieve gewoontes te cultiveren, kun je de beste versie van jezelf worden!

Lees hier waarom het ook belangrijk is dat je me time inplant als moeder.

Lees meer over het bereiken van doelen:Happy Mom

Dit artikel is gebaseerd op dit boek

Lees meer over dit boek ➔ Bestel dit boek ➔


Happy Mom

Dit artikel is gebaseerd op dit boek

Lees meer over dit boek ➔ Bestel dit boek ➔