AutismeKRACHT: De complete gids voor vrouwen met autisme
Op 10 oktober is het World Mental Health Day, een dag die wereldwijd in het teken staat van bewustwording rondom mentale gezondheid. Voor veel mensen is het een moment van reflectie en erkenning, maar vandaag willen we specifiek aandacht geven aan vrouwen met autisme – een groep die vaak te maken krijgt met onbegrip en pas op latere leeftijd een diagnose.
In dit artikel willen we graag het boek AutismeKRACHT van psycholoog én ervaringsdeskundige Céline Mollink onder de aandacht brengen. Dit inspirerende boek, dat op 10 december verschijnt, biedt een krachtig en waardevol perspectief voor vrouwen die gediagnosticeerd zijn met autisme of vermoeden dat ze neurodivergent zijn. Mollink deelt niet alleen haar psychologische kennis, maar ook haar persoonlijke ervaring, wat dit boek tot een onmisbare gids maakt voor vrouwen die zich willen herontdekken en hun eigen kracht willen vinden in een wereld vol prikkels.
Wat zijn de cijfers?
In Nederland leven naar schatting zo’n 1% tot 2% van de mensen – meer dan 200.000 personen – met autisme. Omdat autisme zich op veel verschillende manieren kan uiten, spreekt men tegenwoordig van Autisme Spectrum Stoornis (ASS). Dit brede spectrum benadrukt hoe uniek de ervaringen van ieder individu met autisme kunnen zijn.
Volgens de DSM-5, het handboek voor psychiatrische diagnostiek, wordt autisme gekenmerkt door uitdagingen op het gebied van sociale communicatie en interactie. Daarnaast zijn er vaak beperkte, repetitieve gedragspatronen, intense interesses, en een verhoogde of verlaagde gevoeligheid voor zintuiglijke prikkels. Maar het is belangrijk te beseffen dat deze kenmerken per persoon kunnen verschillen.
Wat veel mensen niet weten, is dat 70% van de mensen met autisme op enig moment in hun leven ook te maken krijgt met bijkomende problemen, zoals stemmingsstoornissen, depressie, angststoornissen, dwangstoornissen, posttraumatische stressstoornis (PTSS), burn-out of een persoonlijkheidsstoornis. Ter vergelijking: in de algemene bevolking ligt dit percentage op 40%.
Wat opvallend is, is dat veel van de kenmerken die we associëren met autisme, zoals het hebben van vaste routines of het zich diepgaand verdiepen in een interesse, bij veel mensen in meer of mindere mate voorkomen. Ook uitdagingen op sociaal vlak zijn niet ongewoon. Toch krijg je pas een diagnose autisme als deze kenmerken leiden tot serieuze lijdensdruk of grote problemen in het dagelijks leven – bijvoorbeeld op het gebied van werk, vrije tijd, of relaties.
(NVA, Nederlandse Vereniging voor Autisme, 2021).
Autisme bij vrouwen: Onzichtbare strijd, late diagnoses
Het herkennen van autisme bij vrouwen verloopt vaak moeizaam. Waar bij mannen de diagnose autisme doorgaans eerder wordt gesteld, blijft dit bij vrouwen soms lange tijd onopgemerkt. Dit kan komen doordat vrouwen vaak beter in staat zijn hun autistische kenmerken te maskeren, of omdat de bestaande diagnostische criteria zijn afgestemd op jongens en mannen. Het gevolg is dat veel vrouwen pas op latere leeftijd ontdekken dat ze autisme hebben, vaak nadat ze jarenlang hebben geworsteld met prikkelverwerking, sociale relaties en overprikkeling.
Céline Mollink, psycholoog én zelf autistisch, begrijpt als geen ander wat dit betekent. In AutismeKRACHT deelt ze haar persoonlijke ervaring met het leven voor, tijdens en na de diagnose.
Herontdekking van jezelf na de diagnose
Wat betekent een late diagnose voor je identiteit? Hoe ga je om met de wetenschap dat de puzzelstukjes nu eindelijk op hun plek lijken te vallen? Voor veel vrouwen brengt een autisme-diagnose gevoelens van opluchting, maar ook van rouw met zich mee. Het vraagt om een herontdekking van wie je bent, maar vooral ook van wat je nodig hebt om in balans te blijven in een maatschappij vol prikkels.
Mollink richt zich in haar boek op herkenbare thema’s zoals zelfbeeld, moederschap, vriendschappen en relaties. Ze biedt praktische tools, zoals planners en tips, om het leven met autisme beter te structureren en het zelfvertrouwen te vergroten. Daarnaast deelt ze de verhalen van andere vrouwen met autisme, waardoor lezeressen zich erkend en gesteund voelen.
Zelfzorg en ondersteuning bij autisme
Zelfzorg is voor iedereen belangrijk, maar voor vrouwen met autisme misschien wel nóg crucialer. Prikkelverwerking en overprikkeling kunnen snel tot uitputting leiden, en zonder de juiste tools om hiermee om te gaan, kan het moeilijk zijn om het hoofd boven water te houden. Mollink benadrukt in AutismeKRACHT het belang van rust, structuur en balans in het dagelijkse leven.
Het boek biedt daarnaast inzichten voor naasten en professionals, zodat ook zij vrouwen met autisme beter kunnen ondersteunen. Of je nu zelf neurodivergent bent, een vriendin, partner, moeder of hulpverlener, Mollink biedt waardevolle inzichten die helpen om beter te begrijpen hoe je in verbinding kunt blijven met jezelf en met anderen.
World Mental Health Day: Een moment van bewustwording
Op deze World Mental Health Day staat Gezond aan tafel stil bij het belang van mentale gezondheid voor iedereen, maar in het bijzonder voor diegenen die te maken hebben met neurodiversiteit zoals autisme. Vrouwen met autisme krijgen vaak pas laat in hun leven de diagnose, en dit kan diepgaande gevolgen hebben voor hun mentale welzijn. Met het boek AutismeKRACHT van Céline Mollink is er nu een krachtige en praktische gids beschikbaar die vrouwen helpt om balans te vinden en hun eigen kracht te hervinden.
Of je nu zelf te maken hebt met autisme, een dierbare hebt die gediagnosticeerd is, of als professional werkt met vrouwen met autisme, dit boek biedt waardevolle inzichten en tools om de uitdagingen van het leven met autisme het hoofd te bieden. Laten we op deze dag niet alleen aandacht besteden aan het belang van mentale gezondheid, maar ook aan het versterken van de stemmen en ervaringen van vrouwen met autisme.
Je kunt het boek AutismeKRACHT van Céline Mollink pre-orderen via Boekenwereld. Zorg goed voor jezelf en elkaar, niet alleen vandaag, maar elke dag!
Meer artikelen lezen over mental health? Lees dan:
- Tip voor een betere mentale en fysieke gezondheid
- Het heilzame effect van wildzwemmen op de geest
- Charlotte Labee onthult haar geheimen voor een gezond brein
- Rust als uitgangspunt: schep ‘witjes’ tussen je activiteiten
Wil je regelmatig gratis inspiratie voor een gelukkig en gezond leven ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Ja ik wil inspiratie voor een gelukkig en gezond leven ontvangen ➔