Gezond aan tafel logo
In beweging naar een gezondere leefstijl
Griekse zachtgekookte eieren

Griekse zachtgekookte eieren

0 / 5. 0

Ingrediënten Griekse zachtgekookte eieren

  • een beetje boter of olijfolie, voor de bakjes en aluminiumfolie
  • 4 heel verse biologische eieren
  • 120 g volle Griekse yoghurt
  • 1 klein bosje dille, fijngehakt
  • 3 lente-uitjes, bijgesneden en in dunne ringetjes gesneden
  • 100 g feta, verkruimeld
  • versgemalen zwarte peper
  • beboterd brood of toast, om te serveren

Verder nodig

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 180 ºC/gasovenstand 4 en zet een ketel water op. Vet 4 ovenvaste soufflébakjes of ramequins licht in met boter of olie.
  • Splits de eieren en doe de eiwitten in een mengkom. Leg de eidooiers heel voorzichtig op een bord en probeer ze heel te houden (als je eieren heel vers zijn, zijn de eidooiers vrij stevig).
  • Klop de Griekse yoghurt, alle dille op 1 eetlepel na, 2 van de lente-uitjes, alle feta op 1 eetlepel na en flink wat zwarte peper door de eiwitten. Maak je geen zorgen als het er een beetje korrelig uitziet. Verdeel het mengsel over de bakjes en laat voorzichtig een eidooier in elk ervan vallen. Strooi er nog een beetje zout en peper over en dek elk bakje af met een vierkantje ingevet aluminiumfolie. Zet ze in een klein bakblik.
  • Giet zoveel kokend water in het bakblik dat het tot de helft van de bakjes komt. Zet 12 minuten in de oven. Het kan een minuutje korter of langer zijn, afhankelijk van de grootte van je eieren.
  • Doe 5 minuten voordat je kookwekker afgaat het brood in de oven om op te warmen of snijd het brood en rooster de sneden.
  • Haal het foliedeksel van elk bakje en bestrooi met de rest van de dille, lente-ui en feta. Serveer met het warme beboterde brood of de toast om in het ei te dopen.

Wil je meer recepten uit de categorie Vegetarisch?

Dit recept voor Griekse zachtgekookte eieren maak je in de oven. Het is een heerlijk vegetarisch hartig ontbijt, dat lekker lang vult. Je maakt het met onder andere dille, Griekse yoghurt, lente-uitjes en feta. Serveer met warm beboterd brood of toast!

Het recept komt uit het kookboek Het nieuwe Vegalicious van Alice Hart. Het boek bevat meer dan 200 heerlijke vegetarische recepten. Van ontbijt tot raw food, koken voor je vrienden, granen, diners en toetjes, en boordevol informatie over vegetarisch eten.

Over dit recept schrijft Alice Hart: “Dit gerecht is absoluut niet authentiek Grieks. De naam verwijst naar de gebruikte ingrediënten (dille, feta, yoghurt). Je kunt eventueel de yoghurt vervangen door slagroom of crème fraîche, maar neem geen ‘light’ zuivelproduct, want dat gaat zich slecht gedragen in de oven. ‘Light’ betekent meestal kunstmatig verdikt en aangezuurd; geen van beide bewerkingen doet het hier goed.”

Inkijkexemplaar van