Gezond aan tafel logo
In beweging naar een gezondere leefstijl

10x pasta recepten voor een heerlijke & gezonde maaltijd

Pasta’s zijn superveelzijdig en vaak lekker snel te maken. Ongezond? Er zijn 1000 manieren om van je pastagerecht een gezond & voedzaam geheel te maken. Gebruik volkorenpasta en verwerk er bijvoorbeeld veel (seizoens)groenten in, maak er een vegetarisch gerecht van, gebruik speltpasta (rijk aan tarwezemelen, of bètaglucanen, die helpen om de cholesterolspiegel binnen de perken te houden), voeg er vis aan toe of geniet gewoon van een verse maaltijd zonder kant-en-klare saus. Hieronder vind je 12 pasta recepten, voor een heerlijke, voedzame en gezonde avondmaaltijd.

Tip: te weinig groenten? Serveer er gegrilde groenten of een goedgevulde salade bij. Let je op je koolhydraatinname? Lees onze blog Courgetthi: de 5 beste, gezonde recepten.

Gezonde pasta recepten

1. Pasta met worst en broccoli – Jamie Oliver

Het recept voor deze gezonde pasta met worst en broccoli is van Jamie Oliver. Broccoli barst van de vitamine K, die onze botten sterk en gezond houdt, en bevat daarnaast foliumzuur en vitamine C, die ons immuunsysteem een boost geven en ons alert houden.

Pasta met worst en broccoli van Jamie Oliver

2. Vega bolognese – Jamie Oliver

Nummer 3 in deze lijst met pasta recepten is deze vega bolognese van Jamie Oliver, met een massa groenten, linzen en parmezaan. Door in plaats van gehakt linzen te gebruiken, krijg je behalve koper ook eiwitten en een hoop extra vezels binnen – maar je hebt een minder vette saus dan de standaard bolognese!

Vega bolognese van Jamie Oliver - Gezond aan tafel - recept

3. Spaghetti met tonijn, kappertjes en olijven – Bart van Olphen

Het recept voor deze spaghetti met tonijn, kappertjes en olijven komt uit het boek Vis uit blik van Bart van Olphen (visexpert en eigenaar van Fish Tales). Met duurzaam ingeblikte vis, zonder aan smaak in te boeten.

Spaghetti met tonijn, kappertjes en olijven - Gezond aan tafel - recept

4. Penne met gerookte forel – Fajah Lourens

Hier vind je het recept voor pittige penne met gerookte forel van Fajah Lourens. Het recept komt uit Fajahs boek Killerbody dieet.

Penne met gerookte forel van Fajah Lourens (Killerbody dieet) - Gezond aan tafel - recept

5. Speltspaghetti met ricotta – Jamie Oliver

Het recept voor deze speltspaghetti met ricotta komt uit Jamie’s super food voor elke dag. Dit recept is lekker, maar ook nog eens goed voor je. Speltspaghetti heeft een waanzinnige nootachtige smaak en is rijk aan tarwezemelen, of bètaglucanen, die helpen om de cholesterolspiegel binnen de perken te houden.

Speltspaghetti met ricotta van Jamie Oliver - recept - Gezond aan tafel

6. Farfalle met courgette, asperges en doperwten – J.-F. Mallet

Het recept voor deze farfalle met courgette, asperges en doperwten komt uit Het allermakkelijkste kookboek ter wereld. Deze gezonde pasta vol met groenten tover je binnen een handomdraai op tafel!

Farfalle met courgette, asperges en doperwten - Gezond aan tafel - recept

7. Pasta met paddenstoelen en knoflook – Jamie Oliver

Het recept voor deze pasta met paddenstoelen en knoflook komt uit het boek 5 ingrediënten van Jamie Oliver.

Pasta met paddenstoelen en knoflook - Gezond aan tafel - recept

8. Pasta met boerenkoolpesto – Anne Marie Reuzenaar

Het recept voor deze speltpasta met boerenkoolpesto komt uit het boek Natuurlijk! Zonder suiker kookboek van orthomoleculair voedingsdeskundige Anne Marie Reuzenaar. Boerenkool eten (boordevol vitamine C!), maar geen zin in stamppot? Probeer dit gerecht eens!

Speltpasta met boerenkoolpesto - Gezond aan tafel - recept

9. Spaghettitaart met aubergine en tomaat – Jamie Oliver

Dit recept voor spaghetti taart met aubergine en tomaat van Jamie Oliver komt uit het boek Superfood voor familie en vrienden. Jamie schrijft erover: “Het voordeel van volkorenspaghetti ten opzichte van witte: behalve twee keer zoveel vezels bevat het ook veel B-vitaminen, die de stofwisseling gezond houden.”

Spaghetti taart met aubergine en tomaat - Gezond aan tafel - recept

10. Spinazie-pestopasta – Sanne van Rooij / Living the Green life

Het recept voor deze spinazie-pestopasta komt uit het (kook)boek Easy Vegan 2 van Living the green life. Over het gerecht schrijft Sanne van Rooij: “Wij zijn gek op pasta! Al vanaf het moment dat we Lady en de Vagebond hebben gezien. Eet deze spinaziespaghetti nooit alleen, maar slurp de slierten samen met je liefste!”

Spinazie-pestopasta - Gezond aan tafel - recept

Klik hier voor meer tips.